Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Λευκορωσία: ‘Ερευνες σε σπίτια κύκλων της αντιπολίτευσης

Οι αρχές της Λευκορωσίας προχώρησαν σε μαζικές έρευνες στα γραφεία και τα σπίτια μαχητικών στελεχών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης

στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διεξάγουν σχετικά με τη διοργάνωση “μαζικών ταραχών” μετά την επανεκλογή στις 19 Δεκεμβρίου του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Από τα γραφεία του Ενωμένου Κόμματος Πολιτών, από τα στελέχη του οποίου κρατούνται ο υποψήφιος των προεδρικών εκλογών Γιάροσλαβ Ρομαντσούκ και ο αρχηγός του Ανατόλι Λεμπεντέκο σε φυλακή της KGB (ειδικές υπηρεσίες), κατασχέθηκαν όλοι οι υπολογιστές, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα Vesna 96.

Έρευνες έγιναν επίσης στο σπίτι ενός άλλου υποψηφίου στις εκλογές, του Άλες Μιχάλεβιτς, ο οποίος βρίσκεται επίσης σε κέντρο κράτησης της KGB, και στο σπίτι των γονέων της Ιρίνα Χάλιπ, που είναι δημοσιογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Νοβάια Γκαζέτα και η οποία κρατείται επίσης από την KGB μαζί με τον σύζυγό της Αντρέι Σανίκοφ, που ήταν υποψήφιος στις προεδρικές.

Οι αρχές πραγματοποίησαν επίσης έρευνες στο διαμέρισμα της δημοσιογράφου του αντιπολιτευόμενου ιστότοπου Charter 97 Νατάλια Ραντίνα, η οποία κρατείται επίσης από την KGB, και σε αυτό του Αλεξάντερ Οτροσττσένκοφ, που είναι εκπρόσωπος του Σανίκοφ.

Εξάλλου, ο ευρωπαϊκός ραδιοσταθμός για τη Λευκορωσία, ο οποίος χρηματοδοτείται από την ΕΕ και μεταδίδει από την Πολωνία, αναφέρει στον ιστότοπό του ότι όλος ο εξοπλισμός του κατασχέθηκε σε έρευνα που έγινε στα γραφεία του στο Μινσκ.

Σχεδόν 600 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έως και 15 ημερών και περίπου 20, μεταξύ των οποίων 5 υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινές έως και 15 ετών κάθειρξης για τη διοργάνωση μαζικών ταραχών.

Πέντε υποψήφιοι της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή. Η δικαιοσύνη στη Λευκορωσία έχει επίσης απειλήσει να απαγορεύσει τη λειτουργία των κομμάτων αυτών που θα αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στη διοργάνωση των ταραχών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε