Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Λήξη συναγερμού στον πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας – Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος

ΦΩΤΟ REUTERS

Δεν υπάρχει ραδιολογικός κίνδυνος, ούτε απαιτείται δράση για την προστασία των κατοίκων, ανακοινώθηκε επίσημα από τις γαλλικές αρχές.

Η είδηση πως σε πυρηνικό σταθμό της νότιας Γαλλίας σημειώθηκε έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους τέσσερις, εκ των οποίων τον έναν σοβαρά, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία.

Έκτακτα δελτία και συνεχής ροή πληροφοριών από τα γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ για την έκρηξη ενός κλίβανου που χρησιμοποιούνταν για την ανακύκλωση ελαφρώς ραδιενεργών αποβλήτων, με τις μνήμες της Φουκουσίμα να «ξυπνούν» σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ευτυχώς αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας, αφού δεν έγινε διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Μάρκουλ.
ΦΩΤΟ REUTERS
Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ASN ενεργοποίησε το κέντρο εκτάκτων αναγκών μετά το δυστύχημα και στις 16:00 (τοπική, 17:00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε ότι το δυστύχημα έχει “λήξει” και δεν υπάρχει πια ραδιολογικός κίνδυνος.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDF, η θυγατρική της οποίας Socodei χρησιμοποιεί το κέντρο επεξεργασίας και συσκευασίας αποβλήτων χαμηλής ραδιενέργειας (Centraco) του Κοντολέ όπου σημειώθηκε το δυστύχημα.

“Πρόκειται για ένα βιομηχανικό δυστύχημα και όχι για πυρηνικό”, διευκρίνισε στο Γαλλικό πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

“Κανένα μέτρο για τον περιορισμό ή την απομάκρυνση” των εργαζομένων “δεν ήταν απαραίτητο”, ανακοίνωσε από τη μεριά του το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ένας από τους τέσσερις τραυματίες, που έχει υποστεί εγκαύματα και είναι σε σοβαρή κατάσταση, διακομίστηκε σε νοσοκομείο με ελικόπτερο. “Τα σωστικά συνεργεία δεν κατέγραψαν καμία ραδιολογική μόλυνση” στους άλλους τρεις τραυματίες, επεσήμαναν οι τοπικές αρχές.

Από την έκρηξη δεν σημειώθηκε “διαρροή ραδιενέργειας”, όπως δήλωσε μία εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Γαλλίας.

“Προς το παρόν δεν είναι απαραίτητο κανένα μέτρο για την προστασία των κατοίκων”, υπογράμμισε από την πλευρά της η νομαρχία της Νιμ, η οποία έχει δημιουργήσει έναν τηλεφωνικό αριθμό όπου οι κάτοικοι μπορούν να ενημερώνονται για το δυστύχημα.

“Θα διενεργηθεί έρευνα προκειμένου να καθοριστούν τα ακριβή αίτια αυτού του δυστυχήματος που προκάλεσε έντονη συγκίνηση σε όλους τους εργαζόμενους της Socodei”, στην οποία εργάζονται περίπου 200 άνθρωποι, ανακοίνωσε η εταιρεία προσθέτοντας ότι “είναι η πρώτη φορά που ένα δράμα τέτοιου εύρους σημειώνεται στο πυρηνικό σταθμό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχει διαρροή πυρηνικής ενέργειας από το δυστύχημα στη Γαλλία με ένα νεκρό

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε