Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Λιτότητα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Συμβιβασμός για τον προϋπολογισμό στα 960 δισ. ευρώ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναδεικνύεται σε κεντρικό πρόσωπο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, με τους 27 ηγέτες να συζητούν σε κλίμα έντασης και να συμβιβάζονται, όπως όλα δείχνουν, στα 960 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.

Μετά το θρίλερ της Πέμπτης, οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνεχίστηκαν στις 07:30 το πρωί της Παρασκευής και διακόπηκαν ξανά για περισσότερο από τρεις ώρες, στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Οι 27 συμφώνησαν κατ’ αρχήν στο ύψος του προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία, το οποίο ορίζεται για τις «πιστώσεις υποχρεώσεων» στα 960 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι είναι 12 δισ. ευρώ μικρότερο από το ποσό που συζητήθηκε στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου. Οι πραγματικές πληρωμές ορίζονται, ωστόσο, στα 908,4 δισ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 56 χρόνια, που ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τόσο «ψαλιδισμένος» και αυτό οφείλεται στη σκληρή στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο το όριο των 900 δισ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες, όμως, του σχεδίου δεν έχουν διευκρινισθεί. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε ένα πλαίσιο για συμφωνία», δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σημειώνεται συμφωνία και ως προς το ζήτημα της μείωσης των εισφορών των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον προϋπολογισμό. Οι δαπάνες για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία εξακολουθούν να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος, ωστόσο, η τάση είναι πτωτική.

Έτσι, μειώνονται οι πόροι για τον αγροτικό τομέα στα 373,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στα 39% (2007-2013: 42%) του προϋπολογισμού. Η Γερμανία θα συνεισφέρει περισσότερο στον προϋπολογισμό, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και οι διαρθρωτικά ασθενείς περιοχές μειώθηκαν. Για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει τη σύσταση ενός ταμείου με πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την κατ’ αρχήν συμφωνία των «27» για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για “παραπλανητικό ελιγμό” και απείλησε με χρήση του βέτο.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς η συμφωνία για πραγματικές πληρωμές ύψους 908,4 δισ. ευρώ δημιουργεί ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 52 δισ. ευρώ με συνέπεια να μην καλύπτονται οι προβλεπόμενες δαπάνες των 960 δισ.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συμφωνήσει», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, μιλώντας στο ZDF, προσθέτοντας ότι η συμφωνία των «27» δεν συνιστά «σοβαρή πολιτική», με δεδομένο ότι η ΕΕ απαγορεύεται να έχει ελλείμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνοδος Κορυφής: Κατ’ αρχήν συμφωνία για 960 δις στον προϋπολογισμό

Νέος γύρος… θρίλερ στις Βρυξέλλες για τα κονδύλια

Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες και στη μέση η Ελλάδα που παζαρεύει να μην χάσει πάνω από 6 δισ.

Η “μάχη” στις Βρυξέλλες για τα 14 δισ.

Σαμαράς: “Κλειδί” για την ανάπτυξη τα διαρθρωτικά κονδύλια

Μεγάλο παζάρι για ένα τρις ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής

Σκληρή μάχη Σαμαρά στη σύνοδο κορυφής για τα κοινοτικά κονδύλια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε