Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Λίβανος: Ναι στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Ο Σάαντ Χαρίρι (δεξία) υποδέχτηκε στο Λίβανο πριν από λίγες μέρες τον Γάλλο υπ.Εξωτερικών. Σε λίγες μέρες θα ανακοινώση την νέα κυβέρνηση
Συμφώνησε τα ξημερώματα και η Χεζμπολάχ στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας βάζοντας τέλος στις μαραθώνιες πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Πέντε μήνες κράτησαν οι συζητήσεις και τελικά και η Χεζμπολάχ είπε το ναι. Η κυβέρνηση θα σχηματιστεί υπό τον Σάαντ Χαρίρι.
 
«Οι πλευρές που πήραν μέρος στη σύσκεψη συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σύμφωνα με τους όρους που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χεζμπολάχ λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
 
Στις εκλογές του Ιουνίου ο φιλοδυτικός συνασπισμός υπό τον Χαρίρι βγήκε ενισχυμένος σε βάρος των φιλοσυριακών κομμάτων.  Ακολούθησαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα ο Χαρίρι να εμφανίζεται αποφασισμένος να καταθέσει την εντολή.
 
Ο Χαρίρι, 39 ετών, είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι που δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση το 2005. Αρκετοί έδειχναν τη Συριά να κρύβεται πίσω από τη δολοφονία κάτι που η ίδια το αρνείται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε