Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Λιβύη: Νέα εμφάνιση Καντάφι – Ψάχνουν διπλωματική έξοδο από την σύρραξη

Το καθεστώς Καντάφι αναζητεί οδό διάσωσης, τα αμερικανικά αεροσκάφη σταμάτησαν τις αεροπορικές εξόδους. Έκλεισε και η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη.

Ο Μουάμαρ Καντάφι φαίνεται ότι αναζητεί διπλωματική έξοδο από την σύρραξη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν τις αεροπορικές επιδρομές, που είχαν παραταθεί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη.
 
Κατά τη χθεσινή νύκτα, ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε ότι το καθεστώς είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί κάθε μορφή πολιτικής μεταρρύθμισης, όπως η διεξαγωγή εκλογών ή δημοψηφίσματος, απορρίπτοντας, ωστόσο, την αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι. “Ο ηγέτης είναι ο εγγυητής της ασφάλειας για τη χώρα και της ενότητας του πληθυσμού και των φυλών. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικός για κάθε μετάβαση προς ένα μοντέλο δημοκρατίας και διαφάνειας”, προειδοποίησε ο Μούσα Ιμπραΐμ.
 
Χθες το βράδυ, ο λίβυος ηγέτης έκανε μία δημόσια εμφάνιση στην κατοικία του στο Μπαμπ ελ-Αζιζίγια στην Τρίπολη, η οποία έγινε στόχος πυραύλου του διεθνούς συνασπισμού στις 20 Μαρτίου, μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση. Ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν είχε εμφανισθεί δημόσια από τις 22 Μαρτίου.
 
Χθες, δημοσίευμα των New York Times, έφερε δύο από τους γιους του Καντάφι, τον Σάιφ αλ -Ισλάμ και τον Σαάντι, να προτείνουν μετάβαση προς συνταγματική δημοκρατία, και την αποχώρηση του πατέρα τους από την εξουσία.
 
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, απέρριψε την πρόταση. “Ο Καντάφι και οι γιοι του πρέπει να αποχωρήσουν πριν από οποιαδήποτε διπλωματική διαπραγμάτευση”, δήλωσε από τη Βεγγάζη ο Σαμσεντίν Αμπντουλμελάχ.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Μουάμαρ Καντάφι και η οικογένειά του πρέπει να αποχωρήσουν από την εξουσία και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει ενωμένη απέναντι στις διπλωματικές προσπάθειες που επιχειρεί το καθεστώς Καντάφι για να διασωθεί.
 
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στην περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος Καντάφι, ο οποίος συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, χθες στην Άγκυρα με το τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Λόρενς Γκοντζί.
 
Έπειτα από τη Γαλλία και το Κατάρ, η Ιταλία αποφάσισε να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμο συνομιλητή, ενώ το λιβυκό καθεστώς δέχθηκε νέο πλήγμα με την παραίτηση την Κυριακή του Άλι Τικρί, συμβούλου του συνταγματάρχη Καντάφι τέσσερις ημέρες μετά την αυτομολία του υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα.
 
Στον τομέα των επιχειρήσεων, κανένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος δεν έχει πραγματοποιήσει έξοδο από τις 22.00 GMT (01.00 ώρα Λιβύης και Ελλάδος) χθες το βράδυ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται, ωστόσο, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ ζητήσει την επέμβασή τους.
 
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, εις το εξής τα αμερικανικά αεροσκάφη θα πραγματοποιούν αποστολές τροφοδοσίας εν πτήσει, παρεμβολών στα συστήματα ραντάρ και αναγνώρισης.
 
Η Βρετανία θα ενισχύσει τις αεροπορικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες με τέσσερα ακόμη μαχητικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη χθες σε ιταλική στρατιωτική βάση όπου σταθμεύουν τα αεροσκάφη της Royal Air Force που συμμετέχουν στις διεθνείς επιχειρήσεις στη Λιβύη.
 
Κατά τη χθεσινή ημέρα συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις στην πόλη Μπρέγκα, 800 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, ενώ στο δυτικό τμήμα της χώρας συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις στο Τζαμπάλ Αλ-Γάρμπι και στη Μιζουράτα, πόλη που πολιορκείται και βομβαρδίζεται επί 40 ημέρες από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι και όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ζητούν αεροπορική υποστήριξη.
 
“Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τυφλά τη Μιζουράτα, ενώ τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, αποστολή των οποίων είναι η προστασία των αμάχων, ούτε καν πετούν επάνω από την περιοχή”, διαμαρτυρήθηκε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
 
Ένα πλοίο ναυλωμένο από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα απέπλευσε χθες από τη Μιζουράτα για τη Σφαξ μεταφέροντας 60 τραυματίες, ενώ τουρκικό οχηματαγωγό που μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο απομάκρυνε 460 τραυματίες και πρόσφυγες από τη Μιζουράτα και τη Βεγγάζη.
 
Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατηγόρησαν τις δυνάμεις του Καντάφι ότι προκάλεσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις αποθήκευση πετρελαίου στη Μίσλαχ.
 
Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε νέα ύψη χθες στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, όπου το όριο των 120 δολαρίων/ /βαρέλι ξεπεράσθηκε για πρώτη φορά από το 2008.
 
 

Διαβάστε ακόμη:

Εντατικοί έλεγχοι στην Κρήτη – Φοβούνται μεγάλο κύμα μεταναστών από τη Λιβύη


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε