Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Λόκερμπι και BP απασχόλησαν Ομπάμα-Κάμερον

ΦΩΤΟ REUTERS

Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκαν στο Λευκό Οίκο, με τα θέμα της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού και της απελευθέρωσης του βομβιστή του Λόκερμπι να κυριαρχούν στην ατζέντα τους.

Ήταν η πρώτη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Βρετανό πρωθυπουργό από την ημέρα ανάληψη των καθηκόντων του Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δυο ηγέτες, στην κοινή συνέντευξη που παρέθεσαν μετά τη συζήτησή τους στο Οβάλ γραφείο, καταδίκασαν την αποφυλάκιση του Αλί αλ Μαγκράχι, γνωστού και ως βομβιστής του Λόκερμπι.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που έχει δηλώσει την αντίθεσή του με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, τόνισε πως έχει ζητήσει την επανεξέταση των κυβερνητικών εγγράφων σχετικά με την υπόθεση, για να δει αν χρειάζεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερα, είπε όμως ότι δεν θέλει να γίνει βρετανική έρευνα.

“Θα επανέλθουμε σε αυτές τις πληροφορίες και θα δούμε αν περισσότερα πρέπει να δημοσιευτούν”, είπε. Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πεπεισμένος πως η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί για να επιβεβαιώσει ότι όλα τα πραγματικά περιστατικά για την απελευθέρωση έχουν γίνει γνωστά.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και η ΒΡ, στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες για την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας. Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε πως κυβέρνησή του θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε ακροάσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τον οποιονδήποτε ρόλο της BP στην απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι.

Επεσήμανε δε, ότι κατανοεί την οργή των ΗΠΑ για καταστροφή της πλατφόρμας, πρόσθεσε όμως ότι είναι σημαντικό τόσο για την αμερικανική όσο και για την βρετανική οικονομία να παραμείνει σταθερή και ισχυρή η BP.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Ιράν, καλώντας την Τεχεράνη να κατανοήσει ότι επιλέγοντας να περιφρονεί τις πιέσεις που ασκούνται από τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα οδηγήσει τη χώρα σε περισσότερη απομόνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε