Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Λονδίνο – Το τελευταίο βράδυ του μακελάρη: Ποιος ήταν ο Άντριαν Ελμς που έγινε Καλίντ Μασούντ [pics, vids]

Λονδίνο – Το τελευταίο βράδυ του μακελάρη: Ποιος ήταν ο Άντριαν Ελμς που έγινε Καλίντ Μασούντ [pics, vids]

Ένας “μοναχικός λύκος”, γέννημα θρέμμα της Βρετανίας ήταν ο 52χρονος που σκόρπισε τρόμο και θάνατο στο Λονδίνο, αρχικά με την επίθεση στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στη συνέχεια στη Βουλή. Οι τελευταίες ώρες στο ξενοδοχείο του Μπράιτον πριν πάει στην πρωτεύουσα για να θέσει σε εφαρμογή το αιματηρό του σχέδιο, που άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ο Μασούντ, που πριν από μερικά χρόνια είχε μπει στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών (MI5) της Βρετανίας αλλά δεν μπήκε ποτέ στη λίστα με τους 3.000 υπόπτους, γεννήθηκε με το όνομα Άντριαν Ελμς στο Κεντ. Δεν είναι σαφές πότε ασπάστηκε το Ισλάμ, όμως οι βρετανικές αρχές γνωρίζουν πως “κυκλοφορούσε” χρησιμοποιώντας πολλά ψευδώνυμα.

Παιδί ανύπαντρης μητέρας, γεννήθηκε στην πόλη Ράι στο ανατολικό Σάσεξ και από έφηβος ακόμα είχε μπλεξίματα με την αστυνομία. Τον Νοέμβριο του 1983 σε ηλικία μόλις 19 ετών καταδικάστηκε για εγκληματικές καταστροφές. Ακολούθησαν κι άλλες φυλακίσεις.

Το 2003 επέστρεψε στη φυλακή γιατί μαχαίρωσε έναν 22χρονο άνδρα στο πρόσωπο. Μετά την αποφυλάκισή του φάνηκε να κάνει “στροφή”. Στο βιογραφικό του ανέφερε πως έχει πτυχίο οικονομικών. Είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία όπου, το 2005, δίδασκε Αγγλικά. Το 2004 φέρεται να έχει παντρευτεί την Φαρζάνα Μαλίκ.

Παραμένει άγνωστο πότε ριζοσπαστικοποιήθηκε. Επέστρεψε στη Βρετανία το 2009 και έγινε καθηγητής Αγγλικών στο κολέγιο TEFL στο Λούτον. Τρία χρόνια αργότερα, φέρεται να ανοίγει φροντιστήριο στο Μπέρμιγχαμ. Στο βιογραφικό του, μάλιστα, περιγράφει τον εαυτό του ως «καλό ακροατή», «φιλικό» και «προσιτό».

Το τελευταίο βράδυ, το κεμπάπ και τα εσώρουχα

Ο Καλίντ Μασούντ νοίκιασε το αυτοκίνητο μάρκας Hyundai με το οποίο έπεσε πάνω στο πλήθος στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ από εταιρία στο Μπέρμιγχαμ. Το τελευταίο του βράδυ πριν την επίθεση, όμως, το πέρασε σε ένα ξενοδοχείο στο Μπράιτον, μια πόλη σχεδόν μια ώρα έξω από το Λονδίνο.

Ο Μασούντ έμεινε στο Preston Park Hotel, στο δωμάτιο 228. Οι αστυνομικοί έφτασαν ως εκεί από μια απόδειξη που βρήκαν στο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ο δράστης και με το οποίο σκότωσε τρεις αθώους στο Λονδίνο.

«Φεύγω για το Λονδίνο σήμερα» είπε στους υπαλλήλους του ξενοδοχείου με τους οποίους μίλησε το πρωί πριν από την επίθεση της περασμένης Τετάρτης, προσθέτωντας πως «η πρωτεύουσα δεν είναι πια όπως ήταν κάποτε». Σύμφωνα με τη Sun, πέρασε το τελευταίο του βράδυ πριν από το μακελειό στο δωμάτιό του, παραγγέλνοντας κεμπάπ απέξω και βάζοντας τις τελευταίες “πινελιές” στο σχέδιό του.

Οι άνδρες της Σκότλαντ Γιάρντ έκαναν άνω κάτω το δωμάτιο, αναζητώντας αποτυπώματα και DNA του δράστη, ενώ οι IT της βρετανικής αστυνομίας προσπαθούν μέσω το wifi του ξενοδοχείου να εντοπίσουν αν επιχείρησε να έρθει σε επαφή με συνεργάτες του. Έχουν κατασχεθεί επίσης τα video από τις κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου.

Πηγή που μίλησε στη Sun είπε πως ο Μασούντ είπε στους υπαλλήλους του ξενοδοχείου πως έμενε πάνω από ένα μαγαζί με κιθάρες στο Μπέρμιγχαμ και πως η καταγωγή του δεν ήταν από την περιοχή και είχε προφορά Λονδρέζου. Είπε επίσης στους υπαλλήλους ότι ανησυχούσε για τους γονείς του, που έμεναν στην Ουαλία, πως ο πατέρας του είχε καρκίνο και η μητέρα του πάλευε τα να φέρει “βόλτα” με το σπίτι. Καυχιόταν επίσης πως είχε αγοράσει ένα σπίτι αξίας 500.000 λιρών μόνο έναντι 10.000 λιρών.

Ο 52χρονος δράστης έφτασε στο ξενοδοχείο στις 11:30 το πρωί της Τρίτης και δεν προσπάθησε καθόλου να καλύψει τα ίχνη του. Χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα και την πιστωτική του κάρτα, ίσως γιατί ήταν αποφασισμένος πως την Τετάρτη θα γινόταν “μάρτυρας” στο όνομα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, φέρεται να είχε μείνει στο ίδιο μέρος κι άλλες μέρες την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Sun, ο Μασούντ έμεινε στο Preston Park Hotel του Μπράιτον το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, έφυγε το Σάββατο και επέστρεψε την Τρίτη, μια μέρα πριν από την επίθεση. Μάλιστα, την τελευταία φορά ζήτησε να του δοθεί ένα φθηνό δωμάτιο.

Έκανε check out την Τετάρτη (22.03.2017) λίγες ώρες πριν πέσει με το νοικιασμένο Hyundai στους πεζούς στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ και σκοτώσει τον αστυνομικό στη Βουλή. Αλλά όταν η καθαρίστρια πήγε στο δωμάτιο 228 για να καθαρίσει, τον βρήκε μέσα, μόνο με τα εσώρουχά του.

«Κανείς δεν ξέρει γιατί ήρθε», είπε πηγή στη Sun. Τόνισε επίσης πως ήταν πολύ χαλαρός και συζητήσουμε με τους υπαλλήλους και τους άλλους ενοίκους του ξενοδοχείου. Και ήταν τόσο συμπαθητικός στο προσωπικό, που έγραψαν ως σχόλιο δίπλα στην κράτησή του «καλός άνθρωπος».

Δείτε εικόνες της Sun μέσα από το δωμάτιο όπου πέρασε ο μακελάρης το τελευταίο βράδυ του

Με πληροφορίες από Sun, Daily Mail και Mirror

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε