Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Λονδίνο – Τρομοκρατικό χτύπημα: Ήξεραν τον δράστη του μακελειού! Ήταν Βρετανός – Άγνωστα τα στοιχεία του

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Στο ίδιο έργο θεατές: όπως στη Γαλλία και στη Γερμανία, έτσι και στη Βρετανία, οι αρχές γνώριζαν, είχαν ελέγξει αλλά είχαν… αφήσει τον άνθρωπο που ευθύνεται για το μακελειό. Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, Βρετανός στην καταγωγή, ήταν γνωστός στις αρχές, είχε μπει στο στόχαστρο της MI5 (μυστικές υπηρεσίες) πριν από χρόνια, αλλά θεωρήθηκε “περιφερειακό στέλεχος”!

Όλα αυτά τα ανακοίνωσε επίσημα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όταν το πρωί της Πέμπτης (23.03.2017) επέστρεψε στη Βουλή των Κοινοτήτων (απ’ όπου φυγαδεύτηκε μετά την επίθεση) για να εκφωνήσει ομιλία. Μια ομιλία που δεν είχε μόνο αποδέκτες τους βουλευτές, αλλά και τον βρετανικό λαό.

Ο δράστης της επίθεσης ήταν γνωστός στις αρχές ασφαλείας, είχε γεννηθεί στη Βρετανία και είχε ανακριθεί από το MI5 για σχέσεις του με τον βίαιο εξτρεμισμό, σύμφωνα με τη Βρετανή πρωθυπουργό. Ωστόσο, ακόμη, οι βρετανικές αρχές κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό την ταυτότητα του δράστη. Την οποία φέρονται να έχουν ταυτοποιήσει εδώ και ώρες αλλά δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα.

«Αυτός ο άνθρωπος «γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εδώ και λίγα χρόνια ερευνήθηκε από το MI5 σε σχέση με τον βίαιο εξτρεμισμό», είπε διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για ένα «περιφερειακό πρόσωπο» στην έρευνα αυτή.

Η Τερέζα Μέι φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως «δεν φοβόμαστε» αλλά παραδέχτηκε πως ο φόβος για μια νέα επίθεση υπάρχει πάντα. «Δεν φοβόμαστε και η αποφασιστικότητά μας δεν θα υποχωρήσει απέναντι στην τρομοκρατία», είπε κάνοντας λόγο για «επίθεση κατά της ελευθερίας».

Η Μέι είπε ότι η τρομοκρατία δεν θα επικρατήσει, καλώντας τους πολίτες να απαντήσουν στη χθεσινή επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου συνεχίζοντας τη ζωή τους και παραμένοντας προσηλωμένοι στις βρετανικές αξίες. «Αυτή τη στιγμή είναι τόσο σημαντικό να δείξουμε ότι οι δικές μας αξίες θα επικρατήσουν, ότι οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν, ότι θα συνεχίσουμε τη ζωή μας αποδεικνύοντας ότι οι κοινοί στόχοι και οι αξίες που μοιραζόμαστε ως έθνος προηγούνται και ότι οι τρομοκράτες θα ηττηθούν», τόνισε.

«Ένας τρομοκράτης ήρθε σε έναν τόπο όπου άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων και πολιτισμών συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος. Και έβγαλε το μίσος αδιακρίτως κατά αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών», επεσήμανε η Μέι.

«Πρόκειται για μία επίθεση εναντίον των ελεύθερων ανθρώπων παντού και, εκ μέρους του βρετανικού λαού, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους και συμμάχους σε ολόκληρο τον κόσμο που σε αυτήν την στιγμή έκαναν σαφές ότι στέκονται στο πλευρό μας», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε