Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 38 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Λονδίνο και Παρίσι σε στενότερη...στρατιωτική συνεργασία

Λονδίνο και Παρίσι σε στενότερη...στρατιωτική συνεργασία
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 03.02.2010 | 12:25
Πρώτη δημοσίευση: 03.02.2010 | 12:25

Η Βρετανία επιδιώκει στενότερη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία για να εξασφαλίσει το μέλλον των ενόπλων δυνάμεών της....

 
μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικών περιορισμών, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυβερνητική έκθεση επισημαίνει την ανάγκη για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διατήρηση ενός ρόλου στη διεθνή σκηνή. Το έγγραφο, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα από τον υπουργό Άμυνας Μπομπ Έινσγουορθ, χαιρετίζει την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και αναφέρεται στην προοπτική κοινών δραστηριοτήτων στον τομέα της Άμυνας.
 
"Η επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ προσφέρει την ευκαιρία ενισχυμένης συνεργασίας με έναν σημαντικό εταίρο σε ένα ευρύ φάσμα αμυντικών δραστηριοτήτων", αναφέρεται στο κείμενο.
 
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ο κύριος στρατιωτικός σύμμαχος της Βρετανίας, αλλά επιμένει με μια θέρμη σπάνια για μια ευρωσκεπτικιστική χώρα στη σημασία μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.
 
"Η Βρετανία θα μπορούσε σαφώς να ενισχύσει την επιρροή της, εάν εμείς και οι ευρωπαίοι εταίροι μας μιλούμε και ενεργούμε συντονισμένα...Ενας ισχυρός ρόλος της ΕΕ στη διαχείριση κρίσεων θα ενίσχυε και το ΝΑΤΟ. Η ανάληψη ενός ρόλου κλειδί στην καρδιά της Ευρώπης θα ενίσχυε τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες", αναφέρεται στην έκθεση.
 
Το έγγραφο προετοιμάζει το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων εν όψει της δημοσιονομικής λιτότητας η οποία θα είναι πιθανότατα επιβεβλημένη εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου χρέους. Η ενίσχυση της συνεργασίας με τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες επιχειρούν σε δύο πολεμικά μέτωπα: στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
 
Ωστόσο, καμία απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές του Ιουνίου. Η συντηρητική αντιπολίτευση, την οποία οι δημοσκοπήσεις φέρουν νικήτρια της εκλογικής αναμέτρησης, δεν διάκειται θετικά απέναντι στην ευρωπαϊκή άμυνα.Το δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνει ότι μια νέα "εγκάρδια συνεννόηση" στον αμυντικό τομέα έχει πολλές φορές αναφερθεί χωρίς να πραγματοποιηθεί.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ θέλησαν να ξεκινήσουν το 1998 μια νέα εποχή στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως η εμπλοκή του Λονδίνου στον πόλεμο στο Ιράκ, ως προς τον οποίο ήταν αντίθετο το Παρίσι, ματαίωσε το σχέδιο.
 
 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο