Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Louisa May Alcott: Σήμερα Google Doodle για την Λουίζα Μέι Άλκοτ [pics, vids]

Louisa May Alcott: Σήμερα Google Doodle για την Λουίζα Μέι Άλκοτ [pics, vids]

Σήμερα 29 Νοεμβρίου, η Google τιμάει με Doodle την Λουίζα Μέι Άλκοτ για την 184η επέτειο από τη γέννησή της. Η συγγραφέας Louisa May Alcott γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1832, και πέθανε στις 6 Μαρτίου 1888.

Σήμερα η Google αφιερώνει το Doodle της στην αμερικανίδα συγγραφέα Λουίζα Μέι Άλκοτ. Η Louisa May Alcott ήταν διάσημη Αμερικανίδα συγγραφέας, κυρίως παιδικής λογοτεχνίας και νοσηλεύτρια. Η Λουίζα Μέι Άλκοτ γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1832 στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Μαζί με τις τρεις αδελφές της, Άννα, Ελίζαμπεθ και Μέι εκπαιδεύτηκαν από τον πατέρα τους, τον φιλόσοφο και δάσκαλο Μπρόνσον Άλκοτ. Μεγάλωσαν με τα χριστιανικά «πιστεύω» της μητέρας τους, Αμπιγκέιλ Μέι.

Η συγγραφέας Λουίζα Μέι Άλκοτ πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Βοστόνη και στο Κόνκορντ, μεγάλωσε σαν την πρωταγωνίστρια της, την Τζόζεφιν Μάρτς, παίζοντας όπως τα αγόρια. Η μικρή Λουΐζα είχε πάθος για τη γραφή, είχε πλούσια φαντασία και έλεγε ιστορίες στις αδελφές. Έκανε θεατρικές παραστάσεις στο αχυρώνα του σπιτιού τους, που συνήθως έπαιζε το κακό ρόλο ή την κακιά βασίλισσα.

Η καριέρα της Louisa May Alcott

Η καριέρα της Louisa May Alcott ξεκίνησε με την ποίηση και σύντομες ιστορίες σε περιοδικά. Σε ηλικία 22 ετών κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο “Flower Fables”, δηλαδή Μύθοι λουλουδιων. Στη συνέχεια, έκανε βιβλίο τις επιστολές της που έστελνε στο σπίτι της, όταν δούλευε ως νοσοκόμα στον εμφύλιο πόλεμο,οπου αρρώστησε και έγραψε το βιβλίο Ιστορίες νοσοκομείου. Το 1867, ο εκδότης της Τόμας Νάιλς της ζήτησε να γράψει ένα μυθιστόρημα για κορίτσια. Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 1868, έγραψε το κλασικό μυθιστόρημα «Μικρές Κυρίες», βασισμένο σε προσωπικές της εμπειρίες. Άλλα έργα της Λουίζα Μέι Άλκοτ είναι τα Ένα ρομαντικο κοριτσι,Μικροί κύριοι, Τα αγόρια της Τζο, Οι Μικρές κυρίες παντρεύονται, Το παιδί του τσίρκου, Τα οκτώ ξαδέρφια και τα Διαθέσεις, Εργασία και Ενας μεφισολευτής του καιρού μας, τα τρία τελευταία όμως δεν είχαν τόση απήχηση.

“Μικρές κυρίες”: Το έργο που έκανε διάσημη τη Λουίζα Μέι Άλκοτ

Ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος μαίνεται, όταν συναντάμε τις τέσσερις αδερφές Μαρτς – την όμορφη Μεγκ, την Τζο, το αγοροκόριτσο, την καλοσυνάτη Μπεθ και την εγωίστρια Έιμι. Ο χρόνος, που περνάει με δυσκολίες και βάσανα, φέρνει τον έρωτα για τη Μεγκ, τη γαλήνη στην ανήσυχη ψυχή της Τζο, μαζί με τη δημοσίευση του πρώτου της διηγήματος, την αρρώστια στη γλυκιά Μπεθ και τη γνώση της ανιδιοτελούς προσφοράς για την Έιμι. Μαζί με τα τέσσερα χαρούμενα κορίτσια ο γείτονάς τους, ο Λόρι, ένα πλούσιο αλλά μοναχικό αγόρι, γνωρίζει τη στοργή και βρίσκει την οικογενειακή θαλπωρή, ενώ ο αυταρχικός παππούς, ο απόμακρος κύριος Λόρενς, προσφέρει την προστασία και την καλοσύνη του και δένεται με την οικογένεια Μαρτς.

Μέσα από τις περιπέτειες των τεσσάρων αυτών κοριτσιών η Λουίζα Μέι Άλκοτ δίνει ένα ευαίσθητο αλλά και χιουμοριστικό μυθιστόρημα που μαγεύει ακόμη τις ψυχές μικρών και μεγάλων.

Η Louisa May Alcott έγραψε πάνω από 30 βιβλία. Στις 6 Μαρτίου του 1888, η Λουίζα Μέι Άλκοτ άφησε την τελευταία της πνοή, δυο μέρες μετά από τον θάνατο του πατέρα της. Τάφηκε στο Κόνκορντ. Έχει διακριθεί ως συγγραφέας, αν και ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός.

Λουίζα Μέι Άλκοτ (Louisa May Alcott): “Μικρές κυρίες”

Το έργο – μύθος από Λουίζα Μέι Άλκοτ

Η ζωή δεν είναι εύκολη για τα τέσσερα κορίτσια, τη Μεγκ, την Τζο, την Μπετ και την Έμι. Ο πατέρας τους λείπει στον πόλεμο, ενώ η μητέρα τους αγωνίζεται να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Παρά τις αντιξοότητες, οι τέσσερις αδελφές είναι γεμάτες ζωντάνια και αισιοδοξία. Η Μεγκ διαθέτει ομορφιά και καλοσύνη, στην Τζο αρέσει το γράψιμο, η Μπετ αγαπά τη μουσική και η Έμι λατρεύει τη ζωγραφική. Στις δύσκολες στιγμές η μία φροντίζει την άλλη, μαλώνουν, διδάσκονται από τα λάθη τους, κάνουν νέους φίλους και μαθαίνουν πώς να ξεπερνούν απογοητεύσεις και αναποδιές.

Οι Μικρές κυρίες, το διαχρονικό μυθιστόρημα που έχει αγαπηθεί από γενιές νεαρών αναγνωστών, εξακολουθεί να συναρπάζει και σήμερα, χάρη στην ξεχωριστή ατμόσφαιρα της οικογενειακής θαλπωρής που αποπνέει και τα θετικά μηνύματα που αγγίζουν τις καρδιές όλων.

Λουίζα Μέι Άλκοτ (Louisa May Alcott): Ζωή σαν… μυθιστόρημα

Τη δεκαετία του 1860 άρχισαν να δημοσιεύονται παιδικές ιστορίες από την Λουίζα Μέι Άλκοτ (Louisa May Alcott) στην «Atlantic Monthly». Λόγω της απήχησής τους, της ζητήθηκε να γράψει ένα μυθιστόρημα για κορίτσια. Αρχικά αρνήθηκε, αντιδρώντας περίπου όπως η Τζο, το αγοροκόριτσο του βιβλίου. Έχοντας μεγαλώσει μαζί με πνευματικές μορφές όπως ο Ρ. Γ. Έμερσον, ο Ν. Χόθορν ή ο Χ. Ντ. Θόρω, θεωρούσε ότι δεν τις άρμοζε κάτι τέτοιο. Τα χρέη της οικογένειας, όμως, την ανάγκασαν να αλλάξει γνώμη.

Έτσι, το 1868 γράφτηκαν οι πολύ γνωστές πλέον «Μικρές Κυρίες», έργο εμπνευσμένο από τη ζωή της Λουίζα Μέι Άλκοτ, που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του. Η επιτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη και τόσο άμεση, ώστε την επόμενη χρονιά η Άλκοτ έγραψε στο ημερολόγιό της: «Δόξα τω Θεώ. Εξώφλησα όλα μας τα χρέη και έχουμε πια αρκετά για να ζούμε καλά… Τώρα μπορώ να πεθάνω ήσυχη»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε