Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Λουιζιάνα-Αλαμπάμα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…

Λουιζιάνα-Αλαμπάμα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…

Η πετρελαιοκηλίδα απειλεί τον φυσικό πλούτο της πολιτείας…

Η πετρελαιοκηλίδα που απειλεί τις ακτές της Λουϊζιάνας-Αλαμπάμας  χαρακτηρίστηκε “εθνική καταστροφή”, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει υποσχεθεί να κινητοποιήσει “όλα τα διαθέσιμα μέτρα” συμπεριλαμβανόμενου του στρατού.

Ο Λευκός Οίκος επέμεινε στο γεγονός ότι η βρετανικός όμιλος BP είναι “υπεύθυνος” για την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την καταστροφή και τη βύθιση της εξέδρας άντλησης πετρελαίου στο κόλπο του Μεξικού και απαίτησε από αυτό την “πλέον ισχυρή αντίδραση”.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνας Μπόμπι Τζιντάλ, κήρυξε  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία αυτή του νότου των ΗΠΑ της οποίας οι ακτές απειλούνται από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την καταστροφή της εξέδρας άντλησης πετρελαίου στο κόλπο του Μεξικού. 

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Μπόμπι Τζίνταλ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας κονδύλια για να διατάξει την ανάπτυξη 6.000 ανδρών της Εθνοφρουράς, για να πάρουν μέρος στην επιχείρηση αντιμετώπισης των ζημιών από τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, που αναμένεται να φτάσει μέχρι τις ακτές. 

Προειδοποίησε ότι η πετρελαιοκηλίδα “απειλεί τον φυσικό πλούτο της πολιτείας”, η οποία ακόμα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά το καταστροφικό πλήγμα από τον τυφώνα Κατρίνα, το 2005 . 

Η πετρελαιοκηλίδα αναμένεται από ώρα σε ώρα να εξαπλωθεί και  μέχρι το δέλτα του ποταμού Μισισιπη, απειλώντας ένα καταφύγιο αγρίων ζώων και μία ακτογραμμή που θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητη περιβαλλοντικά. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι “θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα” για να περιοριστεί η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας. Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δε θα δοθούν άδειες για γεωτρήσεις πετρελαίου σε νέες περιοχές μέχρι να εκτιμηθεί η διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Αλαμπάμα.Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Μπομπ Ράιλι, τόνισε πως η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού θέτει “μια σοβαρή απειλή στο περιβάλλον και την οικονομία μας”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε