Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Λουτρό αίματος στη Συρία παρά την εκεχειρία

Λουτρό αίματος στη Συρία παρά την εκεχειρία

Περίπου 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη κυρίως στη Χάμα, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης καθώς η εκεχειρία της 12ης Απριλίου παραβιάζεται καθημερινά.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που καταγράφουν τα περιστατικά βίας στη χώρα, ανακοίνωσαν ότι 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν “όταν ρουκέτα έπληξε την Μασάα αλ Ταγιάρ”, περιοχή στην επαρχία της Χάμα.

Ακτιβιστές στην περιοχή δήλωσαν ότι μεταξύ των θυμάτων στη Χάμα βρίσκονται 13 παιδιά και 16 γυναίκες, ενώ κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουν τα πτώματα και άλλων ανθρώπων.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 16 άτομα σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε σπίτι που χρησίμευε ως εργοστάσιο κατασκευής βομβιστικών μηχανισμών από «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε από λάθος των ενόπλων που κατασκεύαζαν εκρηκτικά την ώρα εκείνη, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα σχετικά με την έκρηξη.

Βίντεο που ανέβηκαν σε ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης δείχνουν πολλά σπίτια στη Χάμα να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και ανθρώπους να σκάβουν με τα χέρια τους αναζητώντας εγκλωβισμένους.

Παράλληλα, άλλο βίντεο δείχνει άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να θάβουν ζωντανό έναν άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με το BBC είναι ακτιβιστής και παρακαλά για τη ζωή του, καθώς πέφτει χώμα πάνω στο κεφάλι του. Μετά από λίγο σωπαίνει.

Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ακούγονται να τον προπηλακίζουν επειδή πήρε χρήματα για να στείλει υλικό σε αραβικούς δορυφορικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, λόγος για τον οποίο– κατά το BBC–τον τιμωρούν με αυτό τον τρόπο.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που δείχνουν τραυματισμένα παιδιά σε νοσοκομείο. Οι πληροφορίες ωστόσο δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή εξαιτίας των κυβερνητικών περιορισμών στην πρόσβαση των ξένων μέσων ενημέρωσης.

Το SANA μετέδωσε νωρίς χθες Τετάρτη ότι “μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση” επιτέθηκε σε ασθενοφόρο της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου στο προάστιο Ντούμα της Δαμασκού, σκοτώνοντας έναν εθελοντή και τραυματίζοντας έναν άλλο.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία από τις στρατιωτικές δυνάμεις, όπως δήλωσε μέλος της αντιπολίτευσης στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια αντι-κυβερνητικής διαδήλωσης στη βόρεια πόλη Χαλέπι, δήλωσε ο Όμαρ Χόμσι.

Όπως είπε ο ίδιος, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο στρατός βομβάρδισε την ανατολική περιοχή Ντέιρ αλ -Ζουρ, ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή στην κεντρική επαρχία Χομς.

Στο διπλωματικό πεδίου, σήμερα αναμένεται να συναντηθούν στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.

Στη σύνοδο, της οποίας θα προεδρεύει ο ΥΠΕΞ του Κουβέιτ Χαλίντ αλ-Σαμπάχ, θα αξιολογηθεί η στάση της Δαμασκού απέναντι στο σχέδιο που πρότεινε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Αναν, με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη χώρα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, έγραψε η κρατική εφημερίδα της Αιγύπτου Αλ Αχράμ.

Το σχέδιο ζητεί την απελευθέρωση των κρατουμένων, την πρόσβαση στη χώρα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Διαβάστε

Κι άλλοι νεκροί στη Συρία παρά την παρουσία παρατηρητών

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε