Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Λουτρό αίματος στο Ιράκ – Εκρήξεις με στόχο πρεσβείες

Απόλυτη καταστροφή μετά την έκρηξη στην Βαγδάτη ΦΩΤΟ REUTERS
Απόλυτη καταστροφή μετά την έκρηξη στην Βαγδάτη ΦΩΤΟ REUTERS

Τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί και 224 οι τραυματίες στη Βαγδάτη από τρεις εκρήξεις παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων, που σημειώθηκαν με διαφορά ολίγων λεπτών μεταξύ τους και είχαν στόχο τις πρεσβείες της Αιγύπτου και του Ιράν.

Δύο αυτοκίνητα εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στο προάστιο Μανσούρ, στα δυτικά της πρωτεύουσας (σημείο όπου βρίσκονται πολλές ξένες πρεσβείες), και ένα τρίτο εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφοι αντίκρισαν έξω από την ιρανική πρεσβεία πέντε απανθρακωμένα πτώματα, εκ των οποίων τα τρία βρίσκονταν ακόμη εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου τους. Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δύο εκρήξεις οφείλοντο σε βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή Μανσούρ, δυτικά του κέντρου της Βαγδάτης η μία πολύ κοντά στη Γερμανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ από την έκρηξη βρήκαν τον θάνατο ένας ιρακινός υπεύθυνος της ασφάλειας της πρεσβείας και «ένας αριθμός από μέλη της φρουράς». Τέσσερις Αιγύπτιοι χτυπήθηκαν επίσης, όμως τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά.     

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε τις σημερινές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά αραβικών και ευρωπαϊκών πρσβειών και της πρεσβείας του Ιράν στη Βαγδάτη και ζήτησε από όλα τα ιρακινά κόμματα “αυτοσυγκράτηση”. 

“Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων και τραυμάτισαν περισσότερους από 200”, δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου ο εκπρόσωπος της Άστον, προσθέτοντας ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εκφράζει “τα ειλικρινά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τις ιρακινές αρχές”. 

  Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπάρι δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι αυτές οι επιθέσεις φέρουν την “σφραγίδα” της αλ Κάιντα.

Τις επιθέσεις καταδίκασε και η Άγκελα Μέρκελ που δήλωσε ότι είναι “βαθιά σοκαρισμένη”. Η Μέρκελ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Γερμανικής κυβέρνησης σε όσους έχασαν οικείους τους.

 Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι συναισθάνεται τον “πόθο” των Ιρακινών να τερματισθούν οι “τρομοκρατικές επιθέσεις” στη χώρα και ότι θα συνεχίσει να τάσσεται υπέρ ενός “ειρηνικού και δημοκρατικού” μέλλοντος για το Ιράκ.

Οι ιρακινές αρχές είχαν προειδοποιήσει για κλιμάκωση της βίας στη χώρα μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου από τις οποίες δεν αναδείχθηκε σαφής νικητής.

Προχθές, Παρασκευή, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα χωριό νότια της Βαγδάτης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε