Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Λύση για τη Γάζα ζήτησε από το Ισραήλ ο Ομπάμα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Να περιορίσει την εποικιστική του δραστηριότητα και να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές ώστε να εξευρεθεί λύση για τη Γάζα κάλεσε το Ισραήλ ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι περιμένει από το Ισραήλ να συμμορφωθεί προς τις εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας στα πλαίσια των ερευνών του για την αιματηρή επίθεση κατά του στολίσκου με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε, την Τετάρτη, στο Λευκό Οίκο, τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς και υποσχέθηκε την αποστολή 400 εκατομμυρίων δολαρίων νέας βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους. Ζήτησε από τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, όμως, να προλαμβάνονται ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα μέχρι το τέλος του 2010 θα μπορούσε να υπάρξει «αξιοσημείωτη πρόοδος» στο Μεσανατολικό, ενώ υποσχέθηκε στον Αμπάς ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βγει η ειρηνευτική διαδικασία από το σημερινό αδιέξοδο.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα να πρέπει να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, ενώ ευχαρίστησε για την αναγγελία της βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους δοκιμαζόμενους Παλαιστίνους. 

Λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση των δυο ανδρών στο Οβάλ Γραφείο, το Ισραήλ αποφάσισε να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει να σταλούν στην περιοχή «σνακ και αναψυκτικά». Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι από τη Δυτική Όχθη δήλωσαν ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επιτρέπει να περνά στη Λωρίδα της Γάζας μία πιο ευρεία ποικιλία φαγητών, όπως πατατάκια, μπισκότα, κομπόστες, καθώς και χυμοί και αναψυκτικά. 

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή πλευρά εξακολουθεί να αρνείται τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το λουτρό αίματος της 31ης Μαΐου και την επίθεση στη νηοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τίποτα να κρύψει για το αιματηρό περιστατικό, ζητώντας η κάθε έρευνα να επικεντρωθεί στην ευθύνη της «εξτρεμιστικής ομάδας που αντιμετώπισε ο ισραηλινός στρατός».

«Θέλω όλη η αλήθεια να γίνει απόλυτα γνωστή και για το σκοπό αυτό η εξέταση θα επιτρέψει να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που η διεθνής κοινότητα προτιμά να αγνοεί, όπως το ποιος ήταν πίσω από την εξτρεμιστική ομάδα που ήταν πάνω στο πλοίο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο Mavi Marmara, όπου 9 Τούρκοι, φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν. 

Σημειώνεται ότι μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να γίνει και η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου που αναβλήθηκε λόγω της επίθεσης των ισραηλινών στο «Στόλο της Ελευθερίας». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επρόκειτο να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, προσκεκλημένος από τον αμερικανό πρόεδρο αλλά λόγω των γεγονότων της 31ης Μαΐου η συνάντηση αναβλήθηκε. Η νέα ημερομηνία συνάντησης των δυο ηγετών δεν έχει οριστεί ακόμη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε