Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Λύθηκε το… μυστήριο της Σουηδίας! Τραμπ: Το είδα στην τηλεόραση!

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Τι έγινε τελικά στη Σουηδία κι έχει αναστατωθεί ο κόσμος; Πολύ απλά: ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε να δει τηλεόραση και κάπου μπέρδεψε αυτό που είδε στο Fox News με αυτό που θα… ήθελε να έχει δει. Δεν εξηγείται αλλιώς!

Περισσότερο από 24ώρες τώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κάνει τον κόσμο… άνω κάτω, να ψάχνει να μάθει πότε έγινε τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία και δεν πήρε κανείς χαμπάρι. Εκτός φυσικά από τον Ντόναλντ Τραμπ!

Κοιτάξτε τι συνέβη χθες τη νύχτα στη Σουηδία. Στη Σουηδία! Ποιός μπορεί να το πιστέψει, στη Σουηδία! Δέχθηκαν μεγάλο αριθμό μεταναστών. Έχουν προβλήματα που δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν“, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του το περασμένο Σάββατο. Και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η αναζήτηση του… “τι έγινε χθες βράδυ στη Σουηδία”.

Και επειδή κανείς δεν έβρισκε, αποφάσισε ο ίδιος να δώσει τη λύση του μυστηρίου. Μέσω twitter, φυσικά, την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε: “Η δήλωσή μου ως προς το τί συμβαίνει στη Σουηδία έχει να κάνει με ένα ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο Fox News και αφορούσε μετανάστες και Σουηδία“.

Το Fox News, κανάλι στο οποίο ο Τραμπ γενικά αναφέρεται με θετικά λόγια, μετέδωσε μια εκπομπή την Παρασκευή περί εγκλημάτων στη Σουηδία, τα οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού καναλιού, φέρονται να είχαν σχέση με μετανάστες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ “εφευρίσκει” μια τρομοκρατική επίθεση. Είχε προηγηθεί η σύμβουλός του Κέιλιαν Κόνγουεϊ. Αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πρώτη φορά μιλά για επίθεση που δεν έγινε ποτέ.

Η δήλωση του Τραμπ δεν προκάλεσε μόνο… “πανικό” στα social media αλλά απορία ακόμη και στην ίδια την κυβέρνηση της Σουηδίας, που ζήτησε διευκρινίσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Προσπαθούμε να πάρουμε διευκρινίσεις“, είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας, Καταρίνα Άξελσον.

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μαργκό Βάλστρομ απάντησε στους ισχυρισμούς του Τραμπ το Σάββατο όταν ανέβασε στο Twitter απόσπασμα ομιλίας της, στο οποίο αναφέρει ότι η δημοκρατία και η διπλωματία “απαιτούν από εμάς να σεβόμαστε την επιστήμη, τα τεκμήρια και τα μέσα ενημέρωσης”. Ο προκάτοχός της δεν μάσησε τα λόγια του: “Σουηδία; Τρομοκρατική επίθεση; Τί καπνίζει; Οι ερωτήσεις πληθαίνουν”, tweet-αρε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ.

Σημειώνεται δε ότι η εγκληματικότητα στη Σουηδία έχει μειωθεί από το 2005, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, παρότι η χώρα έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ.

Η σουηδική πρεσβεία στις ΗΠΑ έκανε… retweet το tweet του Τραμπ και πρόσθεσε: “Προσβλέπουμε στο να ενημερώσουμε την αμερικανική κυβέρνηση περί της πολιτικής της Σουηδίας για τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση“.

Ο Τραμπ έχει δεχθεί ευρέως κριτική για δηλώσεις στις οποίες εμφανίζει “αλήθειες” χωρίς τεκμηρίωση, ή με ελλιπή στοιχεία. Κι ας κατηγορεί τα αμερικανικά ΜΜΕ για… fake news (αγαπημένη του φράση).

Έχει πει ότι πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα ψήφισαν παράνομα στις αμερικανικές εκλογές, το οποίο αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ψέμα, και έχει δηλώσει ψευδώς ότι κέρδισε με τη μεγαλύτερη διαφορά ψήφων εδώ και δεκαετίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε