Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μ. Αμπάς: Σταματήστε τους εποικισμούς

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το Ισραήλ μετά από αμερικανικές πιέσεις ανακοίνωσε το μερικό σταμάτημα των εποικισμών.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να επαναρχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν το Ισραήλ παγώσει τον εποικισμό “για μια σαφώς προσδιορισμένη περίοδο”.

Επανέλαβε ωστόσο την απαίτηση να είναι το πάγωμα των εποικισμών πλήρες, εμμένοντας κυρίως στο πάγωμα του εποικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ που έχει προσαρτηθεί στο Ισραήλ από τον Ιούνιο του 1967.

“Δεν αποδεχόμαστε επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς την πλήρη διακοπή των δραστηριοτήτων εποικισμού, περιλαμβανόμενης και της Ιερουσαλήμ, για μια περίοδο σαφώς προσδιορισμένη”, δήλωσε ο κ. Αμπάς μιλώντας από τη Ραμάλα σε δημοσιογράφους. 

Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής ζητά την επιβολή συγκεκριμένης και διαρκούς διακοπής των ισραηλινών εποικισμών.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο ο ισραηλινός πρωθυπουργός που δέχτηκε εντονότατες πιέσεις από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε μερικό και προσωρινό σταμάτημα των εποικισμών στη Δυτική Όχθη αλλά οι Παλαιστίνιοι απαίτησαν την πλήρη διακοπή τους κυρίως δε στην περιοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ καθώς και το σεβασμό από την πλευρά του Ισραήλ του οδικού χάρτη που διατυπώθηκε το 2003 και εξακολουθεί να παραμένει γράμμα κενό και ο οποίος προβλέπει “την πλήρη διακοπή κάθε εποικιστικής δραστηριότητας”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε