Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

MH17: Το έριξαν φιλορώσοι αντάρτες με πύραυλο – Σήμερα το πόρισμα

MH17: Το έριξαν φιλορώσοι αντάρτες με πύραυλο – Σήμερα το πόρισμα

Αν η πτήση της Malaysia Airlines MH370 συνεχίζει να αποτελεί μυστήριο, η πτήση MH17 της ίδιας εταιρίας που συνετρίβη τον Ιούλιο του 2014 πάνω από την Ουκρανία έπαψε να είναι. Επιβεβαιώθηκε ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Ενάμιση χρόνο μετά το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, το δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες για τη Malaysia Airlines, οι διεθνείς επιθεωρητές έδωσαν στη δημοσιότητα το πόρισμά τους. Σύμφωνα με αυτό, όπως αποκαλύπτει η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant, η πτήση MH17 κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος BUK, που εκτοξεύθηκε από ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας που τελούσε υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών.

Τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα (13.10.2015) στις 14.00 ώρα Ελλάδος στην Ολλανδία από το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV), που είναι ο συντονιστής της έρευνας. Η συντριβή του Boeing της Malaysia Airlines στην Ουκρανία κόστισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, εκ των οποίων τα 2/3 ήταν Ολλανδοί. Η MH17 πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ.

Η έκθεση δεν θα ορίσει κανέναν υπεύθυνο, βεβαιώνοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της ποινικής έρευνας που διεξήχθη από διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων, υπό τον συντονισμό της ολλανδικής εισαγγελίας.

Θα αναφέρει την αιτία της συντριβής (δηλαδή αν χρησιμοποιήθηκε πύραυλος εδάφους-αέρος και αν ναι, τι τύπου), τη μακρά αναμονή των οικογενειών πριν λάβουν την επιβεβαίωση του θανάτου των συγγενών τους και την πτήση αεροπλάνων της πολιτικής αεροπορίας πάνω από εμπόλεμες περιοχές.

Ο διευθυντής του OVV, Τίμπε Γιούστρα, θα θέσει επίσης ένα βασανιστικό για τις οικογένειες ερώτημα: οι συγγενείς τους είχαν συνειδητοποιήσει ότι θα πεθάνουν;
Επιπλέον, οι οικογένειες των θυμάτων ελπίζουν ότι η έκθεση θα διατηρήσει την πίεση για τη σύλληψη και τη δίκη των υπευθύνων. Οι συγγενείς θα μπορούν επίσης να εξετάσουν τη μερική ανακατασκευή του μπροστινού μέρους του αεροπλάνου.

Παρόλα αυτά, Ουκρανός αναλυτής δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αμφιβάλλει για την επίδραση που θα έχει η έκθεση. “Η Ουκρανία δεν είναι πλέον το κέντρο της προσοχής για τη διεθνή πολιτική. Είμαστε πάντα στο βεληνεκές ραντάρ, αλλά σίγουρα όχι πλέον στο κέντρο του”, δήλωσε ο Βαντίμ Καρασόφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Στρατηγικής του Κιέβου.

Η τραγωδία, δεύτερη πολύνεκρη για την Malaysia Airlines σε διάστημα λίγων μηνών μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370, προκάλεσε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, οι σχέσεις των οποίων είχαν κλονιστεί εξαιτίας της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση.

Η έκθεση μπορεί να αναζωπυρώσει την ένταση αυτή, μετά και τη διαφωνία για την εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι υπήρχαν “πολλά παράξενα πράγματα” στο θέμα της έρευνας. “Θραύσματα του αεροπλάνου και οι σοροί των θυμάτων δεν είχαν συλλεχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και μόνο ορισμένα περισυνελέγησαν, ενώ άλλα παρέμειναν στο σημείο της τραγωδίας. Η Ρωσία δεν έλαβε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έθεσε στην ερευνητική αυτή ομάδα”.

Ο κατασκευαστής του πυραυλικού συστήματος BUK οργανώνει επίσης συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για την καταστροφή του αεροπλάνου, μετά την πραγματοποίηση “πειράματος” που προέβλεπε την κατάρριψη ενός παλιού αεροπλάνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε