Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Μάγεψε το κοινό η Χρύσω Μακαρίου

Η Κύπρια υψίφωνος Χρύσω Μακαρίου εντυπωσίασε το μουσικόφιλο κοινό στην Μπρατισλάβα

 Επευφημίες και χειροκροτήματα του κοινού, απέσπασε η νεαρή Κύπρια υψίφωνος, Χρύσω Μακαρίου, ερμηνεύοντας άριες από γνωστές όπερες και οπερέτες, στη χθεσινοβραδινή πανηγυρική > της Συμφωνικής Ορχήστρας της δημόσιας Ραδιοφωνίας της Σλοβακίας, υπό τη διεύθυνση του Σλοβάκου αρχιμουσικού, Αντριαν Κόκος, στο Μέγαρο της Σλοβακικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης στην Μπρατισλάβα. .

    Στη συναυλία, την οποία στήριξε η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σλοβακία, συμμετείχαν επίσης τρεις Σλοβάκοι λυρικοί καλλιτέχνες και παρουσιάστηκαν έργα των Στράους, Πουτσίνι, Λέχαρ, Μασκάνι, Ντβόρζακ, Τορόμπα, Πενέλα, Λιεσκόφσκι, Κέλερ, ενώ παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής της Σλοβακίας, πρέσβεις και μέλη των διπλωματικών αποστολών ξένων χωρών, όπως και άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών από τη γειτονική Αυστρία.

    Στο πλαίσιο της συναυλίας, που θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη μέσα στον Απρίλιο από τη δημόσια Σλοβακική Τηλεόραση, έγιναν αρκετές αναφορές στη Κύπρο και προβλήθηκε η πολυδιάστατη πλευρά του νησιού, που, πέραν της απαράμιλλης φυσικής και ιστορικής της ομορφιάς, αποτελεί ταυτόχρονα και μέρος της όλης ευρωπαϊκής πολιτιστικής εξέλιξης, έχοντας νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι, όπως τονίστηκε, την εκπροσωπούν και μεταφέρουν τη ζεστασιά του νησιού στην Κεντρική Ευρώπη.

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη συνεργασία με τη Σλοβακική Ραδιοφωνία, ο Κύπριος πρέσβης στη Σλοβακία, Μάριος Κουντουρίδης, επισήμανε πως η υψίφωνος Χρύσω Μακαρίου τίμησε επάξια, με την ζεστή της παρουσία, το μεσογειακό της ταμπεραμέντο και τις φωνητικές της ικανότητες, την πατρίδα της.

    Πρόσθεσε ακόμη πως τέτοιες εμφανίσεις Κυπρίων καλλιτεχνών συμβάλλουν στην πολιτιστική προβολή της Κύπρου, τοποθετώντας την στο ίδιο ψηλό πολιτιστικό επίπεδο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν μία τεράστια παράδοση εκατοντάδων χρόνων στην κλασσική μουσική και ιδιαίτερα στην όπερα.

    Η Κύπρια υψίφωνος Χρύσω Μακαρίου, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Κύπρο, άρχισε το 1998 σπουδές στο κλασικό τραγούδι στη Σόφια στην Εθνική Ανώτατη Σχολή > αποφοιτώντας το 2004 με το > από το Πανεπιστήμιο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα μαθήτευε κοντά σε διάσημους δασκάλους.

    Κάνοντας την πρώτη εμφάνισή της το 2004 στο Ακαδημαϊκό Θέατρο της Σόφιας, έλαβε μέρος στη συνέχεια σε διάφορους διαγωνισμούς νέων καλλιτεχνών, αποσπώντας διάφορα βραβεία, ενώ πέρσι στο διεθνή διαγωνισμό στο Κχουρ της Ελβετίας, επιλέχτηκε για τις παραστάσεις της > την περίοδο 2011-2012.

    Εχει διακριθεί και κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς κλασσικού τραγουδιού, ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε σειρά συναυλιών και μουσικών παραγωγών σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία, στην οποία ζει από το 2006 συνεχίζοντας στη Βιέννη τις σπουδές της κοντά σε γνωστούς δασκάλους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε