Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μακελειό έξω από σχολείο στην Τουλούζ! – 4 οι νεκροί

Τα τέσσερα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στην Τουλούζη είναι ένας δάσκαλος Θεολογίας 30 ετών, τα παιδιά του 6 και 3 ετών και ένα ακόμη παιδί 10 ετών, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Μισέλ Βαλέ.

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι αναχωρεί αμέσως για την Τουλούζη για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες των θυμάτων και την εβραϊκή κοινότητα.

Ο πολιτικός του αντίπαλος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σπεύδει επίσης στην Τουλούζη.

“Αυτή η βάρβαρη, δολοφονική πράξη θα λάβει μία εβραϊκή απάντηση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Ραβίνων. “Η επίθεση αυτή αποτελεί επίθεση κατά της εβραϊκής κοινότητας στο σύνολό της. Εάν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τρομοκρατήσουν την εβραϊκή κοινότητα, η απάντησή μας είναι ότι δεν θα αφεθούμε στον εκφοβισμό”, αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Ραβίνων υπόσχεται ότι θα συνεχισθεί η ανέγερση σχολείων, συναγωγών και η ίδρυση άλλων εβραϊκών θεσμών.

Η επίθεση σημειώθηκε έξω από το εβραϊκό κολέγιο Οζάρ Χατοράχ στην Τουλούζη και έχει συγκλονίσει τη Γαλλία, όπου ενισχύθηκαν τα μέτρα προστασίας της εβραϊκής κοινότητας.

  Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν ανακοίνωσε πως υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στις δολοφονίες αλεξιπτωτιστών την περασμένη εβδομάδα στη νοτιοδυτική Γαλλία και στη σημερινή επίθεση.

Τις ομοιότητες ανάμεσα στις επιθέσεις επισήμανε και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι πρόωρο να πει κανείς ότι υπάρχει πραγματική σχέση.

Ο δράστης της επίθεσης εναντίον εβραϊκού κολεγίου είχε δύο όπλα, το ένα διαμετρήματος 11,43 όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις εναντίον των αλεξιπτωτιστών στην Τουλούζη και το Μοντομπάν.

Επίσης, ο δράστης επέβαινε σε μηχανάκι και στις τρεις περιπτώσεις.

Μέλος του συλλόγου γονέων δήλωσε σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου πως ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν να αρχίσει ανεπίσημη σχολική συγκέντρωση έξω από το κολέγιο.

Το Ισραήλ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει εμπιστοσύνη στο Παρίσι “ότι θα ρίξει φως” στην υπόθεση

“Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την επίθεση αυτή και έχουμε εμπιστοσύνη στις γαλλικές αρχές ότι θα κάνουν τα πάντα για να ρίξουν φως στη τραγωδία αυτή και να παραδώσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη”, τόνισε ο Γιγκάλ Παλμόρ.

“Παρακολουθούμε την υπόθεση με συγκίνηση. Τα ισραηλινά ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις διέκοψαν τα προγράμματά τους για να μεταδώσουν λεπτομέρειες για την επίθεση”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο μεγάλος ραβίνος της Γαλλίας Ζιλ Μπερνχάιμ δήλωσε πως αισθάνεται φρίκη για την επίθεση και πρόσθεσε πως μεταβαίνει στην Τουλούζη.

“Είμαι ιδιαίτερα αναστατωμένος και αισθάνομαι φρίκη για την επίθεση”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία Ρισαρ Πρασκιέ ανακοίνωσε θα συνοδεύσει σήμερα στην Τουλούζη τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε