Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Μακελειό στο Πακιστάν – 79 νεκροί απο βομβιστική επίθεση

Μακελειό στο Πακιστάν – 79 νεκροί απο βομβιστική επίθεση

Σχεδόν 200 τραυματίες από την βομβιστική επίθεση στην Κουέτα του Πακιστάν. Η οργάνωση Λασκάρ ε Τζάνγκβι ανέλαβε την ευθύνη.

Η νέα βομβιστική επίθεση η οποία είχε στόχο μέλη της σιιτικής μειονότητας σκότωσε 79 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους σχεδόν 200 στην Κουέτα.

Πρόκειται για μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην ιστορία Πακιστάν εναντίον της θρησκευτικής αυτής μειονότητας, στην οποία ανήκει περίπου το 20% των 180 εκατ. πολιτών της χώρας, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες.

Η βόμβα, που είχε τοποθετηθεί σε ένα βυτιοφόρο όχημα και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, εξερράγη λίγο πριν κλείσει μια πολυσύχναστη, γεμάτη κόσμο αγορά σε μια σιιτική συνοικία όπου ζουν κυρίως μέλη της εθνοτικής ομάδας των Χαζάρων.

Η Κουέτα είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, που γειτονεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν κι αποτελεί θέατρο σφοδρών θρησκευτικών συγκρούσεων αλλά και πολλών επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 63 νεκρούς, όμως ένας αξιωματούχος της αστυνομίας, ο Ουαζίρ Χαν Νάσιρ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι βρέθηκαν κι άλλες άψυχες σοροί στα συντρίμμια ενός διώροφου κτιρίου που κατέρρευσε.

«Ανακαλύψαμε κι άλλα πτώματα στα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε. Ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε πλέον στους 79», είπε ο Νάσιρ.

«Η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων είναι σιίτες», είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Κουέτα, Μιρ Ζουμπάιρ Μαχμούντ, προειδοποιώντας πως ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο διότι πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά την επίθεση, ένα πλήθος εξοργισμένων πολιτών περικύκλωσε τη συνοικία και πέταξε αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας, που συχνά κατηγορείται ότι δεν δρα για να προστατεύσει τους σιίτες, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Την ευθύνη για την χθεσινή επίθεση ανέλαβε με μήνυμά της προς δημοσιογράφους στην περιοχή η Λασκάρ ε Τζάνγκβι, μια ένοπλη σουνιτική οργάνωση που είχε ιδρυθεί την δεκαετία του 1990 και είναι επίσημα εκτός νόμου στο Πακιστάν.
   
Το Πακιστάν αποτελεί θέατρο ενός ακήρυκτου πολέμου για επιρροή ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία –που θεωρείται ότι χρηματοδοτεί τα εξτρεμιστικά σουνιτικά ουαχαμπιτικά κινήματα– και το σιιτικό Ιράν, σύμφωνα με αναλυτές.
   
Η ίδια ένοπλη οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη τον περασμένο μήνα για την πιο φονική επίθεση που έχει γίνει ποτέ εναντίον των σιιτών του Πακιστάν, την διπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι που είχε σκοτώσει πάνω από 80 ανθρώπους.
   
Η επίθεση σημειώθηκε ενώ πλησιάζει η ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στο Πακιστάν–οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν ως τα μέσα του Μαΐου.

Διαβάστε

Πακιστάν: Αιματηρά επεισόδια με 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Επιδημία ιλαράς θερίζει τα παιδιά του Πακιστάν

Πακιστανοί hackers πραγματοποίησαν διαδικτυακή επίθεση σε ιστοσελίδες της Ινδίας

Πακιστάν: Τη σύλληψη του πρωθυπουργού ζήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε