Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Μαλί: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 40 τραυματίες στο πραξικόπημα

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 40 τραυματίστηκαν μέχρι στιγμής μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στο Μαλί στην πρωτεύουσα Μπαμακό, είπαν πηγές του κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανάμεσα στους περίπου 40 τραυματίες πολλοί είναι άμαχοι οι οποίοι τραυματίστηκαν από τα σφοδρά πυρά που αντηλλάγησαν τόσο χθες Τετάρτη, όσο και σήμερα Πέμπτη μέχρι το μεσημέρι.

    Αρκετών τα τραύματα είναι διαμπερή, ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές τόσο στο δημόσιο νοσοκομείο Μπαμακό, όσο και στο γειτονικό του Κατί.

    Στρατιωτικοί διοικητές δηλώνουν ότι “ανετράπη” ο πρόεδρος Αμαντού Τουμάνι Τουρέ, ένα μήνα πριν να γίνει ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Νωρίτερα οι πραξικοπηματίες έκλεισαν τα σύνορα της χώρας, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωσή τους ότι πήραν την εξουσία, δήλωσε εκπρόσωπός τους στην κρατική τηλεόραση.

“Δηλώνουμε ότι έχουν κλείσει όλα τα σύνορα χερσαία και εναέρια με τις γειτονικές χώρες”, δήλωσε ο υπολοχαγός Αμαντού Κοναρέ, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της νεοσχηματισθείσας Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους (CNRDRE) των πραξικοπηματιών.

Μέχρι στιγμής δεν επαληθευτεί αν οι πραξικοπηματίες έχουν επαρκή υποστήριξη για να εξασφαλίσουν το κλείσιμο όλων των συνόρων της χώρας. Νωρίτερα σήμερα ανταποκριτής του Ρόιτερς δήλωσε ότι η αστυνομία έχει κλείσει το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπαμακό.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η χώρα του αναστέλλει τη συνεργασία της με το Μάλι μετά το πραξικόπημα, αλλά συνεχίζει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό.

“Η Γαλλία αναστέλλει κάθε συνεργασία με τη χώρα του Μαλί στον τομέα της ασφάλειας. Διατηρούμε τη βοήθειά μας υπέρ του πληθυσμού, ιδιαίτερα την επισιτιστική βοήθεια και θα συνεχίσουμε τη δράση μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η Γαλλία καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο την ανατροπή της Συνταγματικής τάξης στο Μαλί. Ζητεί την αποκατάσταση του Συντάγματος και των θεσμών με σεβασμό στην ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδιαίτερα αυτών του προέδρου Αμαντού Τουμάνι Τουρέ” αναφέρει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε “Ζητούμε το σεβασμό της σωματικής ακεραιότητας του προέδρου Αμαντού Τουμάνι Τουρέ όπως και όλων όσοι κρατούνται, οι οποίοι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι”.

Μέλος του περιβάλλοντος του προέδρου και πηγή πιστή στις αρχές του Μπαμακό δήλωσαν ότι ο Τουρέ είναι καλά και βρίσκεται σε ασφαλές στρατόπεδο στο Μπαμακό, όπου περιβάλλεται από στρατιώτες της προεδρικής του φρουράς, οι οποίοι παραμένουν πιστοί σε αυτόν.

“Ο πρόεδρος είναι καλά, δεν βρίσκεται σε κάποια πρεσβεία. Βρίσκεται σε ένα στρατόπεδο απ’ όπου διευθύνει τη διοίκηση”, δήλωσε η στρατιωτική πηγή που είναι πιστή στις αρχές του Μπαμακό, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Μέλος του περιβάλλοντος του προέδρου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος βρίσκεται μαζί με άνδρες της προεδρικής του φρουράς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάποια μέλη της κυβέρνησης συνελήφθησαν, “όμως όχι όλα”. Η στρατιωτική πηγή δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει πόσα μέλη έχουν συλληφθεί, ούτε σχετικά με την τοποθεσία στην οποία αυτά κρατούνται.

“Όμως η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα. Πρόκειται να δούμε ποιοι κρύβονται πίσω από όλα αυτά”, πρόσθεσε, επικρίνοντας παράλληλα την αντίδραση της Γαλλίας, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Αλέν Ζιπέ, δήλωσε χθες ότι θέλει να διοργανωθούν εκλογές στη χώρα “το ταχύτερο δυνατό”.

Το Μαλί, πρώην γαλλική αποικία, επρόκειτο να πραγματοποιήσει φέτος προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων είχε προγραμματιστεί για τις 29 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φήμες για πραξικόπημα στο Μαλί – Στον έλεγχο του στρατού η κρατική τηλεόραση

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε