Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Μάντσεστερ: Το πρόσωπο που σκόρπισε το θάνατο – Αυτός είναι ο Σαλμάν Αμπεντί – Τα ταξίδια στη Λιβύη και τη Συρία πριν τη σφαγή

Μάντσεστερ: Το πρόσωπο που σκόρπισε το θάνατο – Αυτός είναι ο Σαλμάν Αμπεντί – Τα ταξίδια στη Λιβύη και τη Συρία πριν τη σφαγή

– Στη δημοσιότητα η φωτογραφία του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ
– Φόβοι πως δεν έδρασε μόνος του ο μακελάρης του Μάντσεστερ
– Είχε ταξιδέψει στη Λιβύη και η Συρία τον τελευταίο καιρό παρά το γεγονός πως ήταν στο μικροσκόπιο της MI5
– “Επέστρεψε από τη Λιβύη πριν από μερικές μέρες” υποστηρίζει πρώην συμμαθητής του
– Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια
– Η Τερέζα Μέι βγάζει και το στρατό στους δρόμους

«Το πρόσωπο του απόλυτου κακού». Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα Sun φέρνει στο φως την πρώτη φωτογραφία του 22χρονου Σαλμάν Αμπεντί, του δράστη της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ με τους τουλάχιστον 22 νεκρούς και τους 59 τραυματίες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, λίγο αφού είχε τελειώσει η συναυλία της Ariana Grande στο Manchester Arena το βράδυ της Δευτέρας (22.05.2017).

Από τους 59 τραυματίες, τουλάχιστον οι 20 παραμένουν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε στο Sky News τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

Μια δεύτερη φωτογραφία του δράστη δημοσιεύει ο Guardian. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο 22χρονος Αμπεντί στη συγκεκριμένη φωτογραφία φέρεται να βρίσκεται σε μάθημα για το Ισλάμ στο τζαμί του Ντίντσμπουρι.

Και αυτή τη φορά, ο δράστης είναι Βρετανός υπήκοος. Και αυτή τη φορά ήταν στο στόχαστρο των αρχών. Και αυτή τη φορά, κατάφερε να δράσει κάτω από τη μύτη όλων και να σκορπίσει το θάνατο, στοχεύοντας παιδιά. Το νεαρότερο θύμα της σφαγής στο Μάντσεστερ είναι ένα 8χρονο κορίτσι, η Σάφι Ρόουζ Ρούσος, με καταγωγή από την Κύπρο.

Καθώς αναγνωρίζονται κι άλλα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, έρχονται στο φως νέες πληροφορίες για τον άνθρωπο που μπήκε στον συναυλιακό χώρο και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Μια βόμβα που είχε φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Καρφιά, μπουλόνια και βίδες είχαν χρησιμοποιηθεί και οι μαρτυρίες πως έβγαζαν καρφιά από τα πρόσωπα παιδιών λίγο μετά την έκρηξη, συγκλονίζουν.

Η Sun αποκαλύπτει πως ο Αμπεντί είχε εκπαιδευτεί υπό άκρα μυστικότητα από τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια οικογενειακών ταξιδιών στη Συρία και αυτό προκαλεί ακόμη περισσότερο τρόμο. Και φόβο πως δεν έδρασε μόνος του, στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους (που έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη και να απειλήσει με νέες επιθέσεις).

Ο Αμπεντί γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία. Οι γονείς του έφυγαν από τη Λιβύη το 1994 για να ξεφύγουν από το καθεστώς Καντάφι. Πιστεύεται ότι ο 22χρονος βομβιστής αυτοκτονίας είχε ταξιδέψει στη Λιβύη, όπου επίσης δρα ο ISIS και όπου συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία φίλου του που δημοσιεύουν οι Times του Λονδίνου, «είχε πάει στη Λιβύη πριν από 3 εβδομάδες και επέστρεψε πρόσφατα, πριν από μερικές μέρες».

Οι βρετανικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποίησε τα ταξίδια αυτά για να πάει στη Συρία χωρίς να γίνει αυτό αντιληπτό από τις μυστικές υπηρεσίες. «Οι πιθανοί δεσμοί του με τη Συρία δημιουργούν ένα νέο σενάριο στις έρευνες» δήλωσε πηγή. Ο 22χρονος καμικάζι φέρεται να ήταν γνωστός ακόμη και στην MI5, τη μυστική υπηρεσία της Βρετανίας.

Ο 22χρονος φέρεται να είχε τη βόμβα που τοποθέτησε σε μια από τις εξόδους στο φουαγιέ του Μάντσεστερ Αρίνα σε μια τσάντα. Σύμφωνα με τον Guardian, η αστυνομία τον έχει εντοπίσει στις κάμερες ασφαλείας τη στιγμή που μπαίνει στο συναυλιακό χώρο.

Η Mirror υποστηρίζει ότι ο Αμπεντί ήταν οικογενειακός φίλος με τον Ραφαέλ Χοστέι, γνωστό και ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι, ο οποίος είχε στρατολογήσει πολλούς Βρετανούς στις τάξεις των τζιχαντιστών και σκοτώθηκε σε επίθεση με drone πέρυσι τον Μάιο σε ηλικία 24 ετών.

Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι του μακελάρη στο νότιο Μάντσεστερ, όπου εισέβαλαν 30 πάνοπλοι αστυνομικοί, προέκυψε ότι βρέθηκε ένα βιβλίο με τίτλο Μάθε τα Χημικά σου (Know Your Chemicals).

Ο στρατός στους δρόμους 

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο ανώτατο επίσημο και από το “σοβαρό” να γίνει “κρίσιμο”. Είναι το υψηλότερο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα και για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια αυξάνεται το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Όπως τόνισε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση».

Ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα βγει στους δρόμους και οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια βασικών τοποθεσιών και στρατιώτες θα παραταχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε