Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μαρόκο: Κατηγορίες σε 96 άτομα για βιαιότητες στη Δυτική Σαχάρα

96 άνθρωποι κατηγορούνται για διάπραξη βιαοτήτων κατά τη διάρκεια της διάλυσης ενός καταυλισμού διαμαρτυρίας κοντά στη Λααγιούν στη Δυτική Σαχάρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της μαροκινής εισαγγελίας.

Οι μαροκινές αρχές συνέλαβαν 163 ανθρώπους μετά την επέμβαση τη Δευτέρα των δυνάμεων ασφαλείας σε έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας στη Λααγιούν οπου χιλιάδες Σαχραουί (πολίτες της Δυτικής Σαχάρας) είχαν εγκατασταθεί από τα μέσα Οκτωβρίου για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ενώ αρχικά είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε 60 άτομα, η εισαγγελία της Λααγιούν αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες σε ακόμα 36 ανθρώπους για την πυρπόληση και την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Διαδηλώσεις στη Μαδρίτη

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη κατά των βιαιοτήτων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Σαχάρα και κατά της “κατοχής” αυτής της περιοχής από το Μαρόκο, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Στη διαδήλωση συμμετείχαν οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων ισπανικών εργατικών συνδικάτων καθώς και ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας. Η διαδήλωση είχε στόχο να καταδικάσει “τη μαροκινή καταστολή” σε αυτή την πρώην ισπανική αποικία, που προσαρτήθηκε το 1975 από το Ραμπάτ, και η οποία ζητά την ανεξαρτησία της, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

“Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ισπανία να καταδικάσουν αυτή τη βίαιη καταστολή και τις καλούμε να ζητήσουν από το βασιλιά του Μαρόκου να βάλει τέλος σε αυτή την αναίτια, δυσανάλογη και ανελέητη βία”, δήλωσε ο Χαβιέ Μπαρδέμ μετά το τέλος των κινητοποιήσεων.

Οι διοργανωτές θέλουν κυρίως να καταγγείλουν τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης που “κοιτά από την άλλη”, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Οι μαροκινές αρχές ζήτησαν σήμερα από τρεις ισπανούς υπηκόους καθώς και σε έναν μεξικανό που βρίσκονται στη Λααγιούν, να εγκαταλείψουν το Μαρόκο, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
13 νεκροί σε συγκρούσεις στη Δυτική Σαχάρα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε