Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μας κλέβει τη μισή… δόξα η Ιταλία – Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ

Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Γιώργος Παπανδρέου. Ψήφος εμπιστοσύνης και κυβερνήσεις στο χείλος του γκρεμού. Ελλάδα και Ιταλία πρωταθλήτριες στις σελίδες των διεθνών ΜΜΕ.

Το… «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» έρχεται να επιβεβαιωθεί… μεγαλοπρεπώς μέσα από τα πρωτοσέλιδα και τις ανταποκρίσεις του διεθνούς τύπου για την πολιτική και οικονομική κατάσταση σε Ελλάδα και Ιταλία. Ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτείται, όπως και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Και μάλιστα μετά από μια ψήφο εμπιστοσύνης.

Όλα αυτά αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, των σκληρών μέτρων λιτότητας, των πιέσεων από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Βουλευτές ανεξαρτητοποιούνται…

Μια διπλή φωτογραφία από το BBC τα λέει όλα! Στις 3 Νοεμβρίου, το πρωτοσέλιδο ήταν: ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κρίσιμη ψηφοφορία. Πέντε μέρες μετά αλλάζει η φωτογραφία και η… χώρα. Σήμερα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει μια κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης.

Εντυπωσιακό και το πρωτοσέλιδο του Spiegel Online. Οι Γερμανοί είναι… σίγουροι ότι η Ελλάδα απόψε θα έχει νέα κυβέρνηση. «Αντίστροφη μέτρηση για αλλαγή φρουράς» γράφει και η φωτογραφία που συνοδεύει το θέμα είναι η αλλαγή των τσολιάδων μπροστά από τον άγνωστο στρατιώτη!

«Ποιος θα γίνει πρωθυπουργός και πότε;», «Τελευταία πράξη για τον πρωθυπουργό Παπανδρέου;», «Και το όνομα αυτού…», «Αναμένοντας τη νέα κυβέρνηση», είναι μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι δημοσιευμάτων στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Τα ξένα δημοσιεύματα επιμένουν ότι νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος. Αναλυτές θεωρούν δεδομένη την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, αλλά αναφέρουν και τα ονόματα των Τάκη Ρουμελιώτη και του Νικηφόρου Διαμαντούρου.

Η Welt Online γράφει ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ότι «ταιριάζει απόλυτα στους καιρούς καθώς στις Βρυξέλλες τον γνωρίζουν πολύ καλύτερα από ότι στην ίδια του την πατρίδα. Για έναν «σιωπηλό αγωνιστή για τη διαφύλαξη της ευρωζώνης» κάνει λόγο ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης ARD.


«Ιδού η Ρόδος», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung για την Ελλάδα: «Το αποτυχημένο πόκερ του Παπανδρέου, που θα του επέτρεπε μια αξιοπρεπή αποδέσμευση από το αξίωμά του, έχει μια ευεργετική παρενέργεια. Αποκαλύπτει στα μάτια όλων των Ελλήνων και του κ. Σαμαρά ότι η παραμονή της χώρας τους στην ευρωζώνη δεν συνιστά πια μια αυτονόητη πραγματικότητα. Τ ώρα, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ο Σαμαράς πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του.»

Κυβέρνηση έσχατης λύσης», χαρακτηρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση που πρόκειται να σχηματιστεί στην Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung: «Οι Έλληνες έχουν συνηθίσει στις προεκλογικές υποσχέσεις που δεν εκπληρώνονται ποτέ από τους πολιτικούς τους. Εκείνο που δεν γνωρίζουν, που δεν έζησαν μέχρι τώρα ήταν η διάθεση για συμβιβασμό, απαραίτητο για μια κυβέρνηση συνασπισμού».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να σχηματιστεί πριν από ένα χρόνο ή πριν από μήνες, αλλά «ο Σαμαράς δεν ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες του» και καταλήγει: «Η νέα κυβέρνηση θα αξίζει τα συγχαρητήριά μας, εάν καταφέρει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και της ΕΕ. Ο Παπανδρέου καθυστέρησε πολύ να ‘τα βάλει’ με τους θρασείς φοροφυγάδες και το κατεστημένο των εργατοπατέρων στα συνδικάτα. Αυτό αμαυρώνει τον ηρωικό απολογισμό της διακυβέρνησης Παπανδρέου.»

«Παπανδρέου ο Ευρωπαίος που δεν τα κατάφερε», είναι η εκτίμηση της Die Zeit για τον πρωθυπουργό που υπογραμμίζει: «Όταν ανέλαβε την εξουσία πολλοί Έλληνες τον αντιμετώπιζαν σαν μέρος του προβλήματος. Διότι ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που στη δεκαετία του ’80 άρχισε τη συσσώρευση των χρεών που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διατήρησε κατά τη διάρκεια της διετούς κρίσης την αυτοκυριαρχία του. Δεν έχασε ποτέ το θάρρος του, και ήταν πεπεισμένος ότι μπορεί να τα καταφέρει. Σκόνταψε όμως τελικά στα ισχυρά, πελατειακά συμφέροντα, στα εχθρικά σε μεταρρυθμίσεις συνδικάτα, που αποτρέπουν κάθε αλλαγή, στις διάφορες συντεχνιακές ομάδες που γραπώθηκαν γερά στα προνόμιά τους και στο κόμμα του, που γίνεται όλο και πιο άτολμο».


«Οι αρχηγοί των ελληνικών πολιτικών κομμάτων αγωνίζονται να συμφωνήσουν για τον νέο πρωθυπουργό, παρά τις πιέσεις που ασκεί η ΕΕ να υπάρξουν άμεσα δεσμεύσεις για την οικονομική διάσωση της χώρας που θα βάλει τέλος στο χάος το οποίοι απειλεί το σύνολο της ευρωζώνης» μεταδίδει το Reuters.


«Παρά τη συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας, το πολιτικό σύστημα είναι ανέτοιμο στο να οδηγήσει τη χώρα στον 21ο αιώνα» γράφει το CNN, ενώ η Monde είναι σίγουρη ότι απόψε η Ελλάδα θα έχει καινούργιο πρωθυπουργό.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα της Ιταλίας είναι ο Μπερλουσκόνι

Τρίζει η καρέκλα του Σίλβιο ΜπερλουσκόνιΜετά την Ελλάδα, η Ιταλία; Σε συναγερμό η ευρωζώνη. Σενάρια και φήμες για παραίτηση Μπερλουσκόνι από τα ΜΜΕ. Σε αυτό το πνεύμα οι γερμανικοί Financial Times χαρακτηρίζουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι «ενσάρκωση της κρίσης».

«Ο Μπερλουσκόνι φαίνεται ότι εξελίχθηκε σε σοβαρή επιβάρυνση για τη χώρα του. Όχι διότι το υποστηρίζουν οι επενδυτές και ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά γιατί το φωνάζουν οι βουλευτές και οι υπουργοί του.

Ουδείς πια εμπιστεύεται τον Μπερλουσκόνι. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δεν είναι πια σε θέση να δρομολογήσει και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ούτε επομένως να διαχειριστεί την κρίση.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν τώρα χωρίς τον Μπερλουσκόνι να σχηματίσουν μία νέα κυβέρνηση από μη κομματικά στελέχη και τεχνοκράτες στο πρότυπο της κυβέρνησης Τσιάμπι το 1993 για να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία. Η Ιταλία χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν μας έχουν καμία εμπιστοσύνη – Ζητούν γραπτές εγγυήσεις από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για να δώσουν τα χρήματα

Μπρος-πίσω και η χώρα στο κενό – Ανακοινώνουν πρωθυπουργό πριν ή μετά το υπουργικό στις 12:00;

“Σύρθηκαν” σε μία συμφωνία που δεν ήθελαν και άφησαν τη χώρα ακυβέρνητη – Σήμερα ο νέος πρωθυπουργός

Η Ν.Δ. δεν θέλει συγκυβέρνηση – Αποκαλυπτικό Non Paper

Ποιός είναι ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης

Ποιος είναι ο πιθανός νέος πρωθυπουργός

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε