Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ματωμένη Παρασκευή στη Συρία με 26 νεκρούς – Διαδηλώσεις παντού κατά του Άσαντ

ΦΩΤΟ REUTERS

Μια ακόμη Παρασκευή βάφτηκε με αίμα στις πόλεις Χομς και Χάμα με απολογισμό 21 νεκρούς. Στην πρώτη, οι αρχές ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά πλήθους διαδηλωτών που ζητούσαν πολιτικές ελευθερίες, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε άτομα.

Σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στις πόλεις Χομς και Χάμα, μετά την προσευχή της Παρασκευής, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άτομα ανέφεραν ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ακτιβιστής Άμαρ Κουράμπι, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος έξι διαδηλωτών στην Χάμα και άλλων 15 στη Χομς.

Την ίδια ώρα, η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδιδε ότι πέντε αστυνομικοί και στρατιώτες δολοφονήθηκαν από «εγκληματίες». Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι στην Χομς ένας αξιωματικός του στρατού και τέσσερις αστυνομικού πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από μια «συμμορία εγκληματιών».

Πριν αρχίσουν να πυροβολούν, οι υπηρεσίες ασφαλείας, χρησιμοποιώντας μεγάφωνα που είχαν τοποθετήσει σε φορτηγάκια, καλούσαν τους κατοίκους της πόλης που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις να πάνε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους αν δεν θέλουν να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Καλούσαν επίσης τους εμπόρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τους πολίτες να μην βγαίνουν έξω.

Το πρακτορείο Sana, που μετέδωσε τα ονόματα των νεκρών, ανέφερε ότι το επεισόδιο έγινε στην περιοχή Μπάμπα Αμρ και ότι οι δράστες τεμάχισαν τα πτώματα.

Σύμφωνα με τον Κουράμπι, οι κάτοικοι της Μπανιάς φοβούνται ότι ο στρατός, που έχει λάβει θέσεις σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη, μπορεί να εισβάλει σε αυτήν.

Oι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών και στην πόλη Τελ, τραυματίζοντας εκατοντάδες άτομα, την ώρα που σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Τρία άρματα μάχης βρίσκονται επίσης στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού, όπου οι ακτιβιστές έχουν καλέσει τον κόσμο να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις.

Περίπου 2.000 κάτοικοι του ανατολικού προαστίου της Δαμασκού Σάκμπα πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους ζητώντας την απελευθέρωση εκατοντάδων συγγενών τους που έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να προχωρήσουν προς το κέντρο της Δαμασκού, 6 χιλιόμετρα μακριά, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στο κέντρο από τα προάστια.

Χιλιάδες κάτοικοι επαρχιακών πόλεων της νότιας Συρίας συνέρρευσαν σε πόλη που βρίσκεται κοντά στη Ντεράα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανατροπής του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες.

Οι χιλιάδες πολίτες, στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στην πολιορκούμενη από άρματα μάχης εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες πόλη Ντεράα, συνέρρευσαν στην Τάφας, η οποία βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρώτης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πλατεία κοντά στο παλιό τέμενος της Τάφας, κρατώντας πανό στα οποία αναγράφεται η λέξη “φύγε”.

Κάπως έτσι αγνοήθηκε παντελώς το κάλεσμα του υπουργείου Εσωτερικών, που νωρίτερα είχε ζητήσει από τους Σύρους «να απέχουν από κάθε καθιστική διαμαρτυρία και διαδήλωση» επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας και να βοηθήσουν τις αρχές να εκπληρώσουν τις αποστολές τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Κυρώσεις σε… όλους εκτός του Άσαντ
Την επιβολή κυρώσεων σε 14 Σύρους αξιωματούχους για το ρόλο τους στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μεταξύ τους δε βρίσκεται και ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ ούτε ο υπουργός Άμυνας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε μπορεί και να προστεθούν αργότερα αν κριθεί απαραίτητο.

Έπειτα από συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ, ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί και θα παγώσουν περιουσιακά στοιχεία 14 ατόμων. Τα μέτρα αυτά θα εγκριθούν επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα αν δεν εκφράσει αντίρρηση καμία χώρα μέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συρία: Συνέλαβαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης – Εκτέλεσαν 5 διαδηλωτές
Στους δρόμους τα τανκς – Ετοιμάζονται μεγάλες διαδηλώσεις σε πόλεις της Συρίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε