Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ματωμένη διαδήλωση στο Ιράκ – Ζητούν να φύγουν οι ΗΠΑ

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και 44 τραυματίστηκαν όταν άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έριξαν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί χθες για να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση εναντίον της συνεχιζόμενης παρουσίας του στρατού των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο Νάμπιλ αλ Χαγιάτ, επικεφαλής του γενικού νοσοκομείου της Μοσούλης, είπε ότι διακομίστηκε σε αυτό η σορός ενός 23χρονου άνδρα με τραύμα στο κεφάλι από σφαίρα. Τουλάχιστον 44 τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, περιλαμβανομένων 13 ηγετών φυλών, πρόσθεσε.

“Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση διότι έχουν χάσει πολύ αίμα. Επιπλέον το νοσοκομείο δεν παρέλαβε εφόδια που χρειάζεται για τη νοσηλεία τους λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη”, δήλωσε ο αλ Χαγιάτ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες έριξαν στον αέρα και κατόπιν στους διαδηλωτές για να τους εμποδίσουν να φθάσουν στην πλατεία αλ Άχραρ στη Μοσούλη όπου σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η αστυνομία έστησε σημεία ελέγχου σε πολλά σημεία της πόλης, που βρίσκεται περίπου 400 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Ιρακινοί έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά κινητοποιήσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην πλατεία αλ Άχραρ για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο οι δυνάμεις των ΗΠΑ να παραμείνουν στη χώρα πέραν της ημερομηνίας της προγραμματισμένης αποχώρησής τους, στα τέλη του 2011. Οι υπηρεσίες ασφαλείας, επικαλούμενες “απειλές”, ανακοίνωσαν την Πέμπτη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Μοσούλη μια ημέρα πριν από την διαδήλωση.

Υπό εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στη Βαγδάτη συγκεντρώθηκαν παράλληλα χθες εκατοντάδες διαδηλωτές για να αξιώσουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και για να διαμαρτυρηθούν για την ανεργία και την διαφθορά. Κάλεσαν επίσης να απελευθερωθούν εκατοντάδες φυλακισθέντες που παραμένουν υπό κράτηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να τους απαγγέλλονται κατηγορίες.

Στο Ιράκ παραμένουν περίπου 50.000 αμερικανοί στρατιώτες. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας ναύαρχος Μάικ Μάλεν δήλωσαν ότι προτίθενται να εγκρίνουν την παράταση της παρουσίας τους στη χώρα αν το ζητήσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε