Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ματωμένο Σαββατοκύριακο – Αποκεφαλισμοί και εκτελέσεις στο Μεξικό – Φωτο που σοκάρουν

Δυο αστυνομικοί νεκροί από τα πυρά ενόπλων στο Ακαπούλκο ΦΩΤΟ REUTERS

Αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί, δολοφονίες από εκτελεστές που κινούνταν με αυτοκίνητα και συνοπτικές εκτελέσεις έγιναν στις πολιτείες Γκερέρο και Τσιουάουα καθώς και στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα.

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια βίας τα οποία αποδόθηκαν σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό το Σαββατοκύριακο, περιλαμβανομένων των 15 που βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι στο παράκτιο θέρετρο Ακαπούλκο.

Αποκεφαλισμένα σώματα. Το θέαμα είναι φρικιαστικό. ΦΩΤΟ REUTERS

Η ανάπτυξη, τα τελευταία πέντε χρόνια, 50.000 και πλέον στρατιωτών από την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Φελίπε Καλδερόν δεν μοιάζει ικανή να αναχαιτίσει το κλιμακούμενο κύμα βίας.

Η πιο μακάβρια αποκάλυψη των τελευταίων ημερών έγινε το Σάββατο σε εμπορικό κέντρο στο Ακαπούλκο όπου βρέθηκαν οι αποκεφαλισμένες σοροί 15 ανδρών, με τα κεφάλια σε μικρή απόσταση. Τα δύο από τα θύματα ήταν μόλις 17 ετών, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών στην πολιτεία Γκερέρο.

Επρόκειτο για το χειρότερο επεισόδιο μαζικών αποκεφαλισμών από τον Αύγουστο του 2008, όταν 12 ακέφαλες σοροί βρέθηκαν στην Μέριδα, πρωτεύουσα της ανατολικής Μεξικανικής πολιτείας Γιουκατάν–το έγκλημα είχε αποδοθεί στο διαβόητο καρτέλ Los Zetas.

Άλλα έξι θύματα βρέθηκαν το Σάββατο στο Ακαπούλκο στοιβαγμένα μέσα σε ένα ταξί, κοντά σε πολυκατάστημα, ενώ τέσσερις άνδρες δολοφονήθηκαν σε δύο επιθέσεις στην πόλη, σύμφωνα με την πολιτειακή αστυνομία στο Γκερέρο.

Την Κυριακή, αξιωματούχοι στο Ακαπούλκο είπαν ότι η αστυνομία ανακάλυψε άλλα τρία πτώματα, ένα εξ αυτών αποκεφαλισμένο και ακρωτηριασμένο, αφημένα στο πλάι ενός δρόμου κοντά στην πόλη. Εγχώρια ΜΜΕ ανέφεραν ότι τα θύματα ήταν ανάμεσα σε 10 άτομα τα οποία είχαν απαχθεί από ντισκοτέκ στην περιοχή.

Στην πολιτεία Τσιουάουα, η οποία γειτνιάζει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρχές ανέφεραν ότι 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν το Σαββατοκύριακο, οι 14 στη Σιουδάδ Χουάρες, αντίκρυ στο Ελ Πάσο του Τέξας, η οποία θεωρείται η άτυπη “πρωτεύουσα” των δολοφονιών στην κεντροαμερικάνικη χώρα.

Στη Σιουδάδ Χουάρες τέσσερις άνθρωποι δολοφονήθηκαν από πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο έξω από πολυκατάστημα.

Το νέο κύμα των φόνων φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ξεκαθαρισμάτων λογαριασμών μεταξύ των καρτέλ, σύμφωνα με τις αρχές, που πιστεύουν ότι οι διάφορες συμμορίες μάχονται για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ.

Πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2006 στο πλαίσιο του λεγόμενου “πολέμου των ναρκωτικών”, ο οποίος σχεδόν μονοπωλεί πλέον το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ όσον αφορά τις εξελίξεις στη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε