Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ματωμένο διαμάντι για την Ναόμι Κάμπελ

Ματωμένο διαμάντι για την Ναόμι Κάμπελ
Ένα δώρο που πήρε η μαύρη γαζέλα του μόντελινγκ φαίνεται πως τελικά θα το πληρώσει πολύ ακριβά!

 

Άραγε η Ναόµι Κάµπελ δέχτηκε ένα διαµάντι ως δώρο από τον λιβεριανό εγκληµατία πολέµου Τσαρλς Τέιλορ; Η απάντηση ενδιαφέρει το Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τη Σιέρα Λεόνε, το οποίο µπορεί να καλέσει το τοπ µόντελ να καταθέσει.
 
Oλοι οι δικηγόροι το οµολογούν: η Ναόµι Κάµπελ είναι «καλή πελάτισσα». Η βρετανίδα τοπ µόντελ έχει ήδη εξυβρίσει ή επιτεθεί σε οικιακές βοηθούς, σερβιτόρες, κοµµώτριες, οδηγούς, βοηθούς, µανεκέν, αστυνοµικούς και έναν πιλότο της Βritish Αirways. Όμως ουδέποτε είχε κληθεί να καταθέσει σε διεθνές δικαστήριο. Τώρα συνέβη και αυτό. Πώς;
 
Την περίοδο 1991-2002, η Σιέρα Λεόνε υπήρξε θέατρο ενός αιµατηρού πολέµου για τον έλεγχο των ορυχείων διαµαντιών. Ο απολογισµός ήταν 100.000-200.000 νεκροί, 2 εκατοµµύρια εκτοπισµένοι και χιλιάδες ακρωτηριασµένοι από τους µαχητές του Ενωµένου Επαναστατικού Μετώπου του Φοντάι Σάνκοχ. Αυτός ο µυστικοπαθής πολέµαρχος, που πέθανε το 2003 στη φυλακή, υποστηριζόταν παρασκηνιακά από τον Τσαρλς Τέιλορ, µετέπειτα πρόεδρο της γειτονικής Λιβερίας.
 
Ο Τέιλορ θεωρείται ο εγκέφαλος του «πολέµου των διαµαντιών» που ενέπνευσε την ταινία «Ματωµένο διαµάντι» µε τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Συνελήφθη το 2006, µεταφέρθηκε στη Χάγη και από τον Ιανουάριο του 2008 δικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τη Σιέρα Λεόνε.
 
Στις 20 Μαΐου οι εισαγγελείς ζήτησαν να κληθεί για να καταθέσει η Ναόµι Κάµπελ. Η µαρτυρία της χαρακτηρίζεται «κρίσιµη», για να φωτιστεί η αλήθεια στη δίκη ενός από τους µεγαλύτερους εν ζωή εγκληµατίες της αφρικανικής ηπείρου.
Οι 11 κατηγορίες που βαρύνουν τον Τέιλορ µιλούν από µόνες τους: «πράξεις τροµοκρατίας», «δολοφονίες», «βιασµοί», «λεηλασίες», «στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών», «σεξουαλική δουλεία»…
 
Τι δουλειά όμως μπορεί να έχει η µούσα διάσηµων µόδιστρων µ’ αυτή τη βρώµικη ιστορία;
 
Πάµε 13 χρόνια πίσω. Στις 26 Σεπτεµβρίου 1997, η Ναόµι Κάµπελ βρίσκεται στην Πραιτώρια, έπειτα από πρόσκληση του Νέλσον Μαντέλα. Στην προεδρική κατοικία, το τοπ µόντελ συµµετέχει σ’ ένα κοσµικό δείπνο, οι προσκεκληµένοι στο οποίο φιλοξενήθηκαν και για τη νύχτα. Συνοδευόµενη από την πράκτορά της, την Κάρολ Ουάιτ, κάθησε στο τραπέζι µε τη δεύτερη σύζυγο του Νέλσον Μαντέλα, την Γκράσα Μασέλ, την ηθοποιό Μία Φάροου, τον ηθοποιό Τόνι Λιούνγκ, τον συνθέτη Κουίνσι Τζόουνς, τον πάµπλουτο πακιστανό σταρ του κρίκετ Ιµράν Χαν µε τη σύζυγό του Τζεµάιµα και τον Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος είχε εκλεγεί πρόσφατα πρόεδρος της Λιβερίας. Αφού έφαγαν, ήπιαν και κουβέντιασαν, οι φιλοξενούµενοι ανέβηκαν στα δωμάτια τους.
 
Η Μία Φάροου αφηγήθηκε τη συνέχεια στο αµερικανικό δίκτυο ΑΒC: «Το πρωί της εποµένης, η Ναόµι Κάµπελ µας είπε ότι την ξύπνησαν τη νύχτα δύο ή τρεις άνδρες για να της προσφέρουν ένα τεράστιο διαµάντι εκ µέρους του Τσαρλς Τέιλορ. Σκέφτηκα,”τι απίστευτη ζωή που κάνει· σίγουρα ένα σωρό άνδρες της προσφέρουν σωρούς διαµάντια…”». Σύμφωνα µε την πρώην σύζυγο του Γούντι Αλεν, η Ναόµι είχε πει τότε ότι θα δώριζε τον πολύτιµο λίθο στο Ιδρυµα του Νέλσον Μαντέλα για τα παιδιά – αλλά αυτό δεν έχει κανένα ίχνος τέτοιας δωρεάς…
Στις 13 Μαΐου, οι εισαγγελείς στη Χάγη άκουσαν άλλη µια συντριπτική µαρτυρία: η πρώην ατζέντισσα της Κάµπελ, Κάρολ Ουάιτ, είδε µε τα µάτια της µια οµάδα ανδρών να δίνουν στο µοντέλο µια διάφανη πέτρα εκ µέρους του Τέιλορ.
Οι μαρτυρίες αυτές καταρρίπτουν την υπερασπιστική γραµµή του κατηγορουµένου, ο οποίος υποστηρίζει πως ουδέποτε είχε στην κατοχή του διαµάντια, πέραν κάποιων οικογενειακών κοσµηµάτων.
 
Κατά συνέπεια, επιμένει, είναι αδύνατο να είχε επιδοθεί σε λαθρεµπόριο όπλων προς τη Σιέρα Λεόνε και να το χρηµατοδοτούσε µε διαµάντια.
 
Εντός των επόμενων µηνών, οι δικαστές πρέπει να πάρουν αποφάσεις για δύο θέµατα. Πρώτον, πρέπει να αποφασίσουν αν θα καλέσουν τη Μία Φάροου, την Κάρολ Γουάιτ και τη Ναόµι Κάµπελ να καταθέσουν. Δεύτερον, θα πρέπει αν χρειαστεί να εκδώσουν διαταγή προσαγωγής της Ναόµι Κάµπελ ενώπιον του δικαστηρίου – γιατί η µαύρη γαζέλα «δεν θέλει να µπλέξει». Στο µεταξύ, η Κάµπελ συνεχίζει τη ζωή του τζετ σετ, πετώντας από το Ρίο ντε Τζανέιρο (την αγαπηµένη της πόλη) στη Μόσχα (όπου κατοικεί ο φίλος της). Και τα δύο «λιµάνια» της είναι πολύ µακριά από τους οµαδικούς τάφους της Σιέρα Λεόνε.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε