Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Μάχη για την επιβίωση και τον «μαύρο χρυσό» στη Λιβύη – Ο Καντάφι απειλεί – Φόβοι για 6.000 νεκρούς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Στον απόηχο του νέου παραληρήματος του Μουαμάρ Καντάφι έρχεται η εκτίμηση για τον απολογισμό της εξέγερσης: 6.000 νεκροί, ίσως και περισσότεροι! Οι αντικαθεστωτικοί ανακατέλαβαν τη Μπρέγκα!

Ο αριθμός των θυμάτων για όλη τη χώρα από τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων «είναι 6.000, εκ των οποίων οι 3.000 στην Τρίπολη, 2.000 στη Βεγγάζη και 1.000 σε άλλες πόλεις όπως η Ζαουίγια ή η Ζεντέν» δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Άλι Ζεϊντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η ένταση στη Βεγγάζη παραμένει - ΦΩΤΟ REUTERS
Και ο απολογισμός αυτός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, προειδοποίησαν τα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) στο Παρίσι.

Ανακατέλαβαν τη Μπρέγκα

Αντικαθεστωτικοί ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μπρέγκα, της πόλης του πετρελαίου δηλαδή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι.

Την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές πανηγύριζαν τη νίκη τους επί των δυνάμεων ασφαλείας δέχτηκαν αεροπορική επιδρομή, μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο, χωρίς να αναφέρει ανθρώπινες απώλειες.
Χιλιάδες διαδηλωτές έκαψαν αφίσες του Καντάφι - ΦΩΤΟ REUTERS
Αναφορές από την πόλη που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των μαχών ανάμεσα σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τους πιστούς του Καντάφι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι.

«Προσπάθησαν να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Μπρέγκα και αυτό κατέληξε σε αποτυχία. Τους εκδιώξαμε, η μάχη τελείωσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Βεγγάζη, Μουστάφα Γεριάνι.

Νωρίτερα, ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και πολλοί αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν λίγο αργότερα ότι πέρασε πάνω από την πόλη ένα καταδιωκτικό. Η έκρηξη έγινε αισθητή κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης, στο οποίο είχαν περιχαρακωθεί οι δυνάμεις του Καντάφι.

Αγωνία για το πετρέλαιο
Την ώρα που ο Μουαμάρ Καντάφι, στο νέο δίωρο παραλήρημά του, προσπάθησε να καθησυχάσει πως τα κοιτάσματα πετρελαίου της Λιβύης είναι ασφαλή, η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές «χτυπάει» κόκκινο!
Kαι ύψωσαν τη σημαία της αντιπολίτευσης - ΦΩΤΟ REUTERS
Σύμφωνα με τον Λίβυο ηγέτη τα κοιτάσματα της Λιβύης είναι ασφαλή, όμως παραδέχτηκε πως η παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο και ότι οι ξένες εταιρείες ανησυχούν λόγω των κακοποιών.

Αφού απείλησε με λουτρό αίματος σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης της δύσης («θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους» είπε) ο Καντάφι υποσχέθηκε αμνηστία σε όλους όσοι παραδώσουν τα όπλα τους και επιστρέψουν στα σπίτια του.

Ο Λίβυος ηγέτης παραμένει στην Τρίπολη αλλά αλλάζει συνεχώς τόπο κατοικίας δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Καντάφι, Νούρι ελ Μισμάρι, ο οποίος έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

Ο κύκλος των πιστών του Καντάφι «έχει περιοριστεί» από τότε που άρχισε η εξέγερση εναντίον του και «του απομένει ακόμη μια ομάδα η οποία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγωνιστεί στο πλευρό του» καθώς τα μέλη της έχουν διαπράξει εγκλήματα.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος της Διώρυγας του Σουέζ γνωστοποίησε ότι την Τετάρτη δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία από τα οποία μπορούν να εξαπολυθούν αμφίβιες επιθέσεις, το USS Kearsarge και USS Ponce, πέρασαν από τη Διώρυγα και εισήλθαν στη Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι μετακινούν πλοία και αεροσκάφη τους εγγύτερα στη Λιβύη. Το USS Kearsarge μπορεί να μεταφέρει 2.000 πεζοναύτες.

Πάντως, η οριοθέτηση και η περιφρούρηση μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη θα απαιτούσε και επίθεση χώρα ώστε να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνά της, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Στο ίδιο μήκος και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χιλαρι Κλίντον, που εκτίμησε πως «νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από την λήψη μιας τέτοιας απόφασης», δήλωσε σε ακρόαση στη Γερουσία η Κλίντον, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «μεταφερθούν εξοπλισμός και προμήθειες σε περιοχές που τις έχουν ανάγκη και όπου είναι ευπρόσδεκτες».

Αντίθετα, έτοιμος να επιβάλει ζώνη απαγόρευση πτήσεων στη Λιβύη είναι ο Αραβικός Σύνδεσμος, σε συντονισμό με την Αφρικανική Ένωση και εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Στέλνει Mistral η Γαλλία

Το ελικοπτεροφόρο Mistral για να συμμετάσχει στη μεταφορά Αιγυπτίων εργατών στους οποίους δεν επετράπη να επιστρέψουν στη χώρα τους στέλνει η Γαλλία στη Λιβύη, στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Mistral, το οποίο βρισκόταν σήμερα στα ανοιχτά της Πορτογαλίας, θα εισέλθει τη νύχτα ή την Πέμπτη το πρωί στη Μεσόγειο για να ελλιμενιστεί στην Τουλόν. Το ελικοπτεροφόρο, συνοδευόμενο από μια φρεγάτα θα πρέπει να κατευθυνθεί στη συνέχεια στις Λιβυκές ακτές.

Η επιχείρηση έχει ως στόχο κυρίως την εκκένωση Αιγυπτίων εργατών που είναι μπλοκαρισμένοι στα σύνορα μεταξύ της Τυνησίας και της Λιβύης και τη μεταφορά τους προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου.

Το Mistral είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό μετά τα αεροπλανοφόρα. Πολλαπλού ρόλου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποβιβάσει στρατεύματα σε θέατρο επιχειρήσεων, να μεταφέρει ελικόπτερα και άρματα μάχης, και να φιλοξενήσει νοσοκομείο εκστρατείας ή ένα γενικό επιτελείο επί του σκάφους.

Διαβάστε επίσης
Νέο παραλήρημα Καντάφι: «Όλα ψέματα, μόνο 150 έχουν πεθάνει!» – Απείλησε με αιματοχυσία σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης
Ο Καντάφι πήρε πίσω την πόλη του “μαύρου χρυσού” – Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε