Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Με ελληνική συμμετοχή ξεκίνησε ο ναυτικός αποκλεισμός της Λιβύης – «Γυμνός» στον αέρα ο Καντάφι – Συνεχίζεται η σφαγή στη Μιζράτα

ΦΩΤΟ ΕUROKINISSI

– Στις 19:00 ενεργοποιήθηκε η απόφαση του ΝΑΤΟ για επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη – Συμμετέχει η φρεγάτα Λήμνος
– 16 πολεμικά σκάφη στη διάθεση της Συμμαχίας – Τι προσφέρει η Τουρκία
– Η αεροπορία του Καντάφι δεν υπάρχει πια δηλώνουν οι Βρετανοί
– Νέοι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη – Έπληξαν βάση του πεζικού
– Περισσότεροι από 40 οι νεκροί στη Μιζράτα

Την εκτέλεση της αποστολής έχουν αναλάβει σε πρώτη φάση οκτώ πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και η φρεγάτα Λήμνος. Τα πολεμικά πλοία θα εκτελούν νηοψίες στα ανοιχτά της Λιβύης. (Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert)

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των συμμαχικών δυνάμεων επέφεραν συντριπτικό πλήγμα στην αεροπορία της Λιβύης. «Δεν υπάρχει πια ως μαχητική δύναμη» δήλωσε ο Βρετανός αντιστράτηγος, Γκρεγκ Μάρσαλ. Τις τελευταίες 24 ώρες, τα συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 97 πτήσεις, πλήττοντας άρματα μάχης και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων.

Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξαν νέες αεροπορικές επιθέσεις στην Τρίπολη. Οκτώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε βάση του λιβυκού πεζικού, που βρίσκεται 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, «στην περιοχή Τάουρα», μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Η δημόσια τηλεόραση της Λιβύης στο βραδινό δελτίο της αναφέρθηκε «σε βομβαρδισμούς κατά πολιτικών και στρατιωτικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης», επικαλούμενη ένα πρόσφατο στρατιωτικό ανακοινωθέν.

Και αφού ο αεροπορικός αποκλεισμός φτάνει στο τέλος του, ξεκινά ο ναυτικός αποκλεισμός. Μπορεί για την ώρα το διπλωματικό θρίλερ να συνεχίζεται και οι χώρες του ΝΑΤΟ να μην έχουν καταλήξει σε οριστική απόφαση για το ποιος θα κάνει το… κουμάντο, 16 πολεμικά αεροσκάφη και υποβρύχια ρίχνονται στη… μάχη για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.

Ο Καναδός στρατηγός Πιέρ Σεντ-Αμάν ανακοίνωσε ότι μεταξύ αυτών είναι ένα ιταλικό πλοίο διοίκησης, 10 φρεγάτες (τέσσερις τουρκικές και από μία του Καναδά, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ), τρία υποβρύχια (Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία) και δύο βοηθητικά σκάφη (Ιταλία και Τουρκία).

Η Γαλλία εξακολουθεί να διεκδικεί την ηγεσία των επιχειρήσεων (προκαλώντας πάντως αντιδράσεις), με τον Γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη στρατιωτική επέμβαση θα είναι τεχνικός. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ τόνισε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δε θα ασκήσει «την πολιτική καθοδήγηση» του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη. Αυτή θα ανατεθεί σε επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που παίρνουν μέρος στην επέμβαση και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ανακοίνωσε δε ότι οι εκπρόσωποι των συμμάχων του δυτικού συνασπισμού που μετέχει στην επέμβαση στη Λιβύη θα συναντηθούν την Τρίτη στο Λονδίνο για να συζητήσουν για την κρίση.

Λουτρό αίματος στη Μιζράτα
Οι ελεύθεροι σκοπευτές που έχει αναπτύξει το καθεστώς Καντάφι στην Μιζράτα συνεχίζουν να σκορπούν το θάνατο στην πόλη σύμφωνα με τους αντάρτες. Μόνο την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων Χαφίζ Γκόγκα.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές επιτέθηκαν και βομβάρδισαν στο νοσοκομείο της πόλης. «Πυροβολούν το νοσοκομείο και οι δύο είσοδοί του δέχονται βαριά επίθεση. Κανείς δεν μπορεί να μπει ή να βγει», δήλωσε ο κάτοικος ο οποίος κατονομάστηκε ως Σααντούν. Η πληροφορία αυτή, όμως δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή.

Νωρίτερα, γιατρός στο νοσοκομείο της πόλης δήλωσε πως την Τρίτη 17 άνθρωποι, από τους οποίους οι 5 παιδιά, σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και οβίδες των δυνάμεων του Καντάφι.

«Τέσσερα παιδιά, δύο κορίτσια και δύο αγόρια, που βρίσκονταν μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο με τους γονείς τους για να διαφύγουν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Καντάφι, σκοτώθηκαν το πρωί της Τρίτης. Δεχθήκαμε άλλο ένα παιδί που υπέκυψε το απόγευμα», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, μαίνονται οι βομβαρδισμοί και στην πόλη Ζιντάν, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες.

Διαβάστε επίσης
Εκρήξεις σήμερα το πρωί στην Τρίπολη – Παραλήρημα Καντάφι με φόντο τα συντρίμμια – Δείτε το βίντεο
«Μήνυμα» Γκιούλ με αποδέκτη τον Σαρκοζί – Τι δίνει η Τουρκία στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα σήμερα – ΝΙΚΗΣΑΜΕ λένε οι Τούρκοι για τη στάση της χώρας τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε