Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Με μια ανάσα θα μπορούν να σερφάρουν παράλυτοι στο internet

Ένα μαγικό σωληνάκι η νέα εντυπωσιακή ανακάλυψη Ισραηλινών ερευνητών

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει τον έλεγχο αναπηρικών αμαξιδίων ή ακόμη και ηλεκτρονικού υπολογιστή μόνο με την αναπνοή ανέπτυξαν Ισραηλινοί ερευνητές, αξιοποιώντας τα νεύρα που βρίσκονται στον ουρανίσκο.

Η συσκευή, που μοιάζει με σωληνάκι, ανιχνεύει τις ανεπαίσθητες κινήσεις του αέρα που κινείται μέσα από την μύτη ή το στόμα κατά την αναπνοή, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό και με την εφαρμογή λογισμικού σε άτομα με αναπηρία να ελέγξουν ηλεκτρονικές συσκευές.

Η συσκευή, που μοιάζει με μικρό σωλήνα σαν εκείνους που χρησιμοποιούνται για την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς, τοποθετείται στην άκρη των ρουθουνιών και συνδέεται με ένα μικρό αισθητήρα πίεσης. Τα υγιή άτομα, στα οποία δοκιμάστηκε η συσκευή, γρήγορα έμαθαν να παίζουν παιγνίδια και να γράφουν σε υπολογιστή απλώς με την αναπνοή.
 
Έπειτα, οι επιστήμονες δοκίμασαν τη συσκευή σε άτομα με κινητική αναπηρία αλλά ανέπαφες νοητικές ικανότητές. Σε μια περίπτωση, αναφέρουν οι ερευνητές, μια 51χρονη γυναίκα «αποκλεισμένη» από τον έξω κόσμο μετά από ένα εγκεφαλικό, μπόρεσε, μετά από λίγες εβδομάδες χρήσης της συσκευής, να γράψει μέσω της μύτης της, να απαντήσει σε ερωτήσεις και να επικοινωνήσει γραπτώς με την οικογένειά της.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε