Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Με “νεκρώσιμη πομπή” οι Ισπανοί υποδέχονται τον προϋπολογισμό λιτότητας του ’13 που εγκρίθηκε απο τη βουλή

Με “νεκρώσιμη πομπή” οι Ισπανοί υποδέχονται τον προϋπολογισμό λιτότητας του ’13 που εγκρίθηκε απο τη βουλή

Ενέκριναν οι ισπανοί βουλευτές τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2013, ο οποίος προβλέπει μέτρα για μια άνευ προηγουμένου λιτότητα στη χώρα και την εξοικονόμηση 39 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τον προϋπολογισμό αυτόν “της πείνας και της φτώχειας” θα υποδεχθεί απόψε στη Μαδρίτη μια “νεκρώσιμη πομπή” του κινήματος των Αγανακτισμένων, που κάλεσαν όλο τον κόσμο να συμμετέχει, με κεριά και πένθιμη ενδυμασία.

Στο μεταξύ, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζουν να πλημμυρίζουν τους δρόμους της Μαδρίτης με τις “λευκές” τους πορείες, για να υπερασπιστούν την δημόσια υγεία η οποία τίθεται σε κίνδυνο, όπως δηλώνουν, από τον προϋπολογισμό του 2013 της περιοχής. Σήμερα διαδηλώνουν επίσης και οι δικαστές και οι δικηγόροι για να υπερασπιστούν μια αδέκαστη δικαιοσύνη.

Μέσα σε ένα πολύ βαρύ κοινωνικό κλίμα, με την ανεργία να ανέρχεται σε περισσότερο από 25%, την αυξανόμενη φτώχεια, τις καθημερινές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, ο προϋπολογισμός αυτός αποσκοπεί στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της Ισπανίας, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και έχει βυθιστεί στην κρίση από το 2008 όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων.

Η πολιτική λιτότητας στην υπερβολή της αμφισβητείται όλο και περισσότερο από τους οικονομολόγους λόγω του φρένου που βάζει στην ανάπτυξη και των επιπτώσεων που έχει στην κοινωνία μακρυπρόθεσμα.

Έντονη ανησυχία εκφράζουν ήδη όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις: η φτώχεια απειλεί 12,7 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα σε συνολικό πληθυσμό 47 εκατομμυρίων, σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα.

Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί στα 18 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν στο 40% του πληθυσμού σε δέκα χρόνια, επισημαίνεται σε έκθεση ενός δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η Oxfam, “αν οι πολιτικές λιτότητας και οι κοινωνικές περικοπές δεν διορθωθούν”.

“Το 2012 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά που μας δόθηκε να ζήσουμε”, παραδέχθηκε αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της δεξιάς, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος, ένα χρόνο μετά την άνοδό του στην εξουσία, δεν έχει ακόμη καταφέρει να δρέψει καρπούς από αυτά τα πολύ αυστηρά μέτρα λιτότητας.

“Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά θα είναι το έτος της σταθεροποίησης της οικονομίας μας”, δεσμεύτηκε επίσης.

Ωστόσο το 2013 διαγράφεται και αυτό δύσκολο, καθώς εξακολουθεί να μην διαφαίνεται μια έξοδος από την ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η Ισπανία εδώ και περισσότερο από ένα έτος: η κυβέρνηση αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2013, έπειτα από το 1,5% φέτος. Ωστόσο ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ήδη συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας κατά 1,4% το 2013.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη καθίστανται εξάλλου ακόμη πιο φρούδες από τη στιγμή που στον προϋπολογισμό του 2013 πολλαπλασιάζονται οι περικοπές, με στόχο την εξοικονόμηση 39 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των περικοπών προβλέπεται μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατά 6,3%, ενώ το κράτος αναμένει επίσης αύξηση των φορολογικών του εσόδων, κυρίως από την αύξηση του ΦΠΑ, κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα μειωθούν κατά μέσο όρο 8,9%, με αυτόν του υπουργείου Βιομηχανίας κατά 21,3%, του Γεωργίας 25,4% και του Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλημάτων 17,2%.

Ακόμη και ο Βασιλικός Οίκος της Ισπανίας θα κληθεί να καταβάλει κάποιο τίμημα, καθώς ο προϋπολογισμός του μειώνεται κατά 4%, σε ευθυγράμμιση με τις περικοπές που πλήττουν το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.

Οι περιφέρειες καλούνται κι αυτές να συμβάλουν, με βαριές επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς τους για την υγεία και τη παιδεία, τους οποίους διαχειρίζονται οι ίδιες βάσει του καθεστώτος αυτονομίας που έχουν.

Όμως και οι συνταξιούχοι πλήττονται: αθετώντας μια προεκλογική της δέσμευση, η κυβέρνηση έσπασε το ταμπού και αποφάσισε ότι οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν σε ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που προβλεπόταν αρχικά.

Ο προϋπολογισμός αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων που υπαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ισπανία, το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 150 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2014 προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα της χώρας που έφτασε στο 9,4% του ΑΕΠ το 2011.

Ο στόχος για το 2012 είναι το 6,3%, ποσοστό που είναι “δύσκολο” να επιτευχθεί, όπως παραδέχθηκε η κυβέρνηση, και στη συνέχεια το 4,5% για το 2013 και το 2,8% το 2014.

“Εργαζόμαστε για μια επιστροφή στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας για το 2014”, διαβεβαίωσε ο Μαριάνο Ραχόι, χωρίς ωστόσο να πείσει την κοινή γνώμη και τους χιλιάδες διαδηλωτές που κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους για να εκφράσουν την άποψή τους.

Διαβάστε

Οι Ισπανοί έβγαλαν 216 δισ στο εξωτερικό

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε