Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Με προκλήσεις κατά της Ελλάδας άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναμένεται να εξασφαλίσει τρίτη θητεία.

Στην περίπτωση αυτή ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τρίτη συνεχή θητεία του θα έχει λάβει τη λαϊκή εντολή να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στην ανατολική Τουρκία, ενώ θα ανοίξουν στις 08:00 τοπική ώρα στις δυτικές περιοχές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η πρωτεύουσα ‘Αγκυρα και η μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο της χώρας Κωνσταντινούπολη.

Οι εκλογές διαξάγονται σε μία πλειοδοσία εθνικισμού εκ μέρος πολλών κομμάτων και δείχνοντας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα για να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος από τη δική του φτώχεια.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Γκιούλ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι παράδειγμα προς μίμηση ενώ η Ελλάδα χρεοκοπεί, ενώ ο αντιπρόεδρος Αρίντς, ότι η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί νησιά και ότι οι Τούρκοι πρέπει να αγοράσουν.

Ερντογάν: “Μας είπαν, με το συμπάθιο… ‘Ελληνες”

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το σκηνικό

Η χώρα, που ελπίζει να ενταχθεί στην ΕΕ, θεωρείται ότι μετατράπηκε σε ισχυρή οικονομία και ανέλαβε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες αφότου το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) κατέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία το 2002.

Το AK πιστώνεται την βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας και ότι τερμάτισε δεκαετίες χαοτικών κυβερνητικών συνασπισμών, στρατιωτικών πραξικοπημάτων και αποτυχημένων ξένων δανείων.

Το μόνο ερώτημα στις σημερινές εκλογές είναι πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά. Στον Ερντογάν δεν αρκεί απλή πλειοψηφία για να προωθήσει το σχέδιο του να καταρτίσει νέο Σύνταγμα για να αντικαταστήσει εκείνο του 1982, που είχε ψηφιστεί δύο χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1980.

Ο Ερντογάν, το κόμμα του οποίο αποτελεί μετεξέλιξη απαγορευμένων ισλαμικών κινημάτων, λέει ότι το νέο Σύνταγμα θα βασίζεται σε δημοκρατικές και πλουραλιστικές αρχές που θα φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πολλοί ξένοι επενδυτές χαρακτηρίζουν το συντηρητικό AK ως το πιο φίλα προσκείμενο στις αγορές κόμμα στην Τουρκία, αλλά οι επικριτές του Ερντογάν τον θεωρούν απολυταρχικό. Εκφράζουν φόβους ότι θα αποπειραθεί να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό και θα επιδιώξει να εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος στο μέλλον.

Αντίπαλοι του Ερντογάν επισημαίνουν επίσης τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από κρατικές υπηρεσίες, τις συλλήψεις δημοσιογράφων που επικρίνουν την κυβέρνηση, το νεποτισμό, το διευρυνόμενο χάσμα πλουσίων-φτωχών.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το άλλοτε κυρίαρχο κόμμα των κοσμικών, προσκείμενων στην Δύση ελίτ, έχει αναζωογονηθεί υπό το νέο του ηγέτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Οι δημοσκοπήσεις το φέρουν ικανό να συγκεντρώσει από 25% ως 30% των ψήφων.

Ο Κιλιτσντάρογλου άφησε κατά μέρος την παλιότερη ρητορική του CHP, που κατηγορούσε το AK ότι ήθελε να μετατρέψει την Τουρκία σε ισλαμικό κράτος τύπου Ιράν, και επικεντρώθηκε σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις ανισότητες, ενώ προειδοποίησε για την αυξανόμενη δύναμη του Ερντογάν.

Οι επιδόσεις των ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων του κουρδικού κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) αλλά και του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) ίσως αποδειχθούν αυτές που θα κρίνουν εάν το κόμμα του Ερντογάν θα εκλέξει τον αριθμό βουλευτών που επιδιώκει.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει υπερδιογκωθεί, η οικονομία έχει υπερθερμανθεί και η ανεργία μεταξύ των νέων είναι υψηλή, σε μια χώρα όπου ο μέσος όρος ηλικίας φθάνει τα 28 χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε