Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Με «προτροπή» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το πραξικόπημα στην Τουρκία

Με «προτροπή» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το πραξικόπημα στην Τουρκία
Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερμαπακάν το 1996 ζητεί η τουρκική Βουλή

Η Αμερική, και συγκεκριμένα ο τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπιλ Κλίντον, Γουόρεν Κρίστοφερ, προέτρεψε τον Οκτώβριο 1996 τους τούρκους στρατιωτικούς να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ερμπακάν, όπως διαπίστωσε η έρευνα της τουρκικής Βουλής για τον ρόλο του Στρατού στα πραξικοπήματα και αποκάλυψαν χθες τουρκικές εφημερίδες και πρόσωπα του παλιού πολιτικού κατεστημένου.
 
Ο πρόεδρος της επιτροπής Γιασάρ Καραγέλ κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή Φράνσις Ριτσιαρντόνε «για σχετικές εξηγήσεις».
 
Ο Ρεσάι Κουτάν, ο άλλοτε υπουργός και στενός συνεργάτης του Νεσμετίν Ερμπακάν, τον οποίο ο Στρατός υποχρέωσε σε παραίτηση τέσσερις μήνες μετά την υπόδειξη του Κρίστοφερ, στις 28 Φεβρουαρίου 1997 δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του και θα παραδόσει στην επιτροπή της Βουλής το τηλεγράφημα του αμερικανού υπουργού.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλιέτ», η οποία παραθέτει το σχετικό τηλεγράφημα, ο τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει τη «ζωηρή ανησυχία» της αμερικανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και στροφής της προς τον μουσουλμανικό κόσμο, λόγω της ισλαμικής ιδεολογίας του πρωθυπουργού Ερμπακάν και της κυβέρνησής του.
 
Ο Κρίστοφερ αναφέρει στη συνέχεια τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ το να παραμείνει η Τουρκία «ουσιώδης στρατηγικός συνέταιρος» και υποδεικνύει στον τουρκικό Στρατό «να ασκήσει περισσότερη πίεση», έτσι ώστε να μη μεταβληθεί αυτή η κατάσταση.
 
Το τηλεγράφημα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στάλθηκε στον τότε υπουργό Προεδρίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερμπακάν επανειλημμένως είχε δηλώσει οτι οι Αμερικανοί τον ανέτρεψαν.
 

Πηγή: Το Βήμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε