Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Με το βλέμμα στην ΕΕ ψηφίζουν οι Βόσνιοι

Περίπου 3,1 εκατ. πολίτες στη Βοσνία καλούνται στις κάλπες σήμερα Κυριακή, στις εκλογές που αναμένεται καθορίσουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το NATO.

Τα 5.200 εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα [08:00 ώρα Ελλάδας] και θα κλείσουν 12 ώρες αργότερα.

Η προεκλογική εκστρατεία στη Βαλκανική χώρα, όπου το εθνικό ζήτημα εξακολουθεί να κυριαρχεί, χαρακτηρίστηκε από την εθνικιστική ρητορική των υποψηφίων με ελάχιστες αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βοσνία, που πήγε πολλά χρόνια πίσω μετά τον αιματηρό εμφύλιο της περιόδου 1992-1995.

Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας κάλεσαν τους Βόσνιους να ψηφίσουν τις πολιτικές και όχι τις εθνικότητες των υποψήφιων.

Η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό τέλμα από τις εκλογές του 2006, που σύμφωνα με αναλυτές επιβράδυνε την πορεία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σημερινές εκλογές θα αναδείξουν την κυλιόμενη τριμερή προεδρία και το κεντρικό κοινοβούλιο. Στις δύο ημιανεξάρτητες οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία και τη Μουσουλμανοκροατική ομοσπονδία, θα γίνουν εκλογές για τα τοπικά κοινοβούλια. Στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα θα αναδειχθεί επίσης πρόεδρος, ενώ στην Ομοσπονδία θα αναδειχθούν περιφερειακά συμβούλια.

Στη σερβική δημοκρατία ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μίλοραντ Ντόντικ, που δεσμεύεται να διατηρήσει την αυτονομία της αντιτιθέμενος σε κάθε μεταρρύθμιση ως προς αυτό, αναμένεται να αναδειχθεί πρόεδρος.

Στο Σαράγεβο, τα μουσουλμανικά κόμματα, ανάμεσά τους αυτό του βασικού υποψηφίου για την κεντρική προεδρία Χάρις Σίλαϊτζιτς, δεσμεύονται να πιέσουν για την ενοποίηση της Βοσνίας.

Αλλά εξαιρουμένων μεγάλων εκπλήξεων οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι οι σημερινές εκλογές απλώς θα βαθύνουν το αδιέξοδο.

Τα αποτελέσματα για την προεδρία αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά ως τα μεσάνυκτα και τα υπόλοιπα το πρωί της Δευτέρας.Την διαδικασία θα παρακολουθήσουν 1.200 παρατηρητές, ανάμεσά τους 485 ξένοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε