Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Μεγάλες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες σε Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης. ΦΩΤΟ REUTERS
Στις μεγαλύτερες περικοπές των αμυντικών τους δαπανών, εδώ και δεκαετίες, προχωρούν η Γερµανία, η Βρετανία και η Γαλλία. Η κίνηση αυτή επιβάλλεται από την οικονοµική κρίση.

Θα µπορούσε να αποτελέσει, όµως, ένα πρώτης τάξεως βήµα προς την κοινή αµυντική πολιτική.
 
Αν και εξαιρετικά δραστήρια στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές των τελευταίων χρόνων, η Γερµανία προσανατολίζεται στη µείωση των στρατιωτικών της δυνάµεων κατά 40% για να µειώσει τον αµυντικό της προϋπολογισµό. Σε περικοπές των αµυντικών τους δαπανών προσανατολίζονται επίσης η Βρετανία και η Γαλλία, χώρες µε τους πιο ισχυρούς στρατούς στην Ευρώπη. «Λόγοι δηµοσιονοµικού χαρακτήρα και ασφάλειας θα αυξήσουν την πίεση προς την κατεύθυνση µιας κοινής αµυντικής πολιτικής», επεσήµανε η Ελκε Χοφ, εκπρόσωπος αµυντικής πολιτικής των Ελεύθερων Δηµοκρατών, του κυβερνητικού εταίρου στον συνασπισµό της γερµανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. «Σε έναν παγκοσµιοποιηµένο κόσµο, η οικονοµική σταθερότητα θεωρείται αποφασιστικός παράγοντας ασφαλείας», πρόσθεσε.
 
Την περασµένη εβδοµάδα, ο υπουργός Αµυνας της Γερµανίας Καρλ – Τέοντορ τσου Γκούτενµπεργκ και ο γάλλος οµόλογός του Ερβ Μοράν ανακοίνωσαν τη σύσταση µιας άτυπης οµάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει τη λήψη κοινών µέτρων δράσης. Οπως δήλωσε ο Μοράν, οι δύο σύµµαχοι αποφάσισαν «να αναζητήσουν από κοινού το είδος των πόρων που θα µπορούσαν να συγκεντρώσουν ή να µοιραστούν» µε στόχο να µειώσουν τους αµυντικούς τους προϋπολογισµούς χωρίς να πληγεί η αµυντική τους επάρκεια. Εναν µήνα νωρίτερα, ο βρετανός υπουργός Αµυνας Λάιαµ Φοξ είχε καλέσει σε διµερή συνεργασία σε θέµατα αµυντικής πολιτικής και «ειδικά µε χώρες που µοιραζόµαστε κοινά συµφέροντα και είναι έτοιµες να πληρώσουν και να πολεµήσουν, όπως η Γαλλία». Μια παρόµοια έκκληση είχε απευθύνει στα µέλη του ΝΑΤΟ ο γενικός γραµµατέας της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας Αντερς Φογκ Ράσµουσεν.
 
Μείωση θητείας
 
Στην πιο γενναία µείωση των στρατιωτικών της δυνάµεων αναµένεται να προχωρήσει η Γερµανία όπου, αντίθετα µε τη Βρετανία και τη Γαλλία, η θητεία είναι ακόµη υποχρεωτική. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο γερµανός υπουργός Αµυνας και πιο δηµοφιλής πολιτικός στη χώρα σχεδιάζει τη µείωση του αριθµού των Ενόπλων Δυνάµεων από 250.000 σε 150.000. Μαζί µε τις µειώσεις στις παραγγελίες οπλικών συστηµάτων, οι περικοπές στις αµυντικές δαπάνες προς τις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση Μέρκελ θα µπορούσαν να φτάσουν τα 13 δισεκατοµµύρια ευρώ µέσα στα επόµενα δύο χρόνια. Σήµερα, η Γερµανία συµµετέχει µε 7.000 άνδρες σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, όπως στο Κόσοβο, τη Σοµαλία και το Κονγκό, ενώ έχει την τρίτη µεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν µετά τις Ηνωµένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
 
Πολλοί γερµανοί πολιτικοί επισηµαίνουν, ωστόσο, ότι δεδοµένων των οικονοµικών δυσκολιών η Γερµανία και οι σύµµαχοί της πρέπει να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας. «Είναι η κατάλληλη περίοδος για να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν µιλάµε για τη δηµιουργία νέων υποδοµών αλλά µια συµπληρωµατική λειτουργία µεταξύ µας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο χριστιανοδηµοκράτης βουλευτής Ρόµπερτ Χοκσµπάουµ. Υπέρ της προαιρετικής θητείας τάσσονται και οι Ελεύθεροι Δηµοκράτες αν και ο χρόνος της υποχρεωτικής θητείας έχει µειωθεί από τους εννέα στους έξι µήνες. Πάντως, υπάρχουν κι εκείνοι που διαφωνούν µε το επιχείρηµα ότι ένας µικρότερος στρατός θα αποδυναµώσει τη φωνή της Γερµανίας στα θέµατα στρατιωτικής πολιτικής.

Και την Ελλάδα όμως γίνονται αλλαγές στο στράτευμα. Χθες ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές που θα γίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε