Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Μεγάλη διαδήλωση κατά του νέου συντάγματος στη Βουδαπέστη

REUTERS
REUTERS

Την ώρα που η κυβέρνηση της Ουγγαρίας γιόρταζε, σε μια τελετή, την εφαρμογή του νέου συντάγματος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στη Βουδαπέστη καταγγέλοντας ότι αυτό το νέο σύνταγμα της χώρας αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία.

 Οι οργανωτές της κινητοποίησης, με τον τίτλο “Θα υπάρξει και πάλι δημοκρατία”, υποστήριξαν ότι περίπου 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα σε μία από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Ο τίτλος που έδωσαν στην κινητοποίηση παραπέμπει σε ένα από τα άρθρα του νέου συντάγματος, με το οποίο αντικαθίσταται η ονομασία “Δημοκρατία της Ουγγαρίας” με την απλούστερη “Ουγγαρία”.

    Στη διαδήλωση συμμετείχαν το σοσιαλιστικό κόμμα MSZP, το αριστερό οικολογικό κόμμα LMP και το νέο κόμμα DK του πρώην πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιούρτσανι. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν και κρατούσαν πλακάτ με τις φράσεις “Φτάνει”, “Δικτατορία του Όρμπαν” και “Ορμπανιστάν”. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί και ο πρόεδρος της χώρας Παλ Σμιτ έφτασαν στην Όπερα της Βουδαπέστης για να παραστούν στην τελετή εφαρμογής του νέου συντάγματος.

    “Ο Βίκτορ Όρμπαν και οι υπηρέτες του μετέτρεψαν την Ουγγαρία από πολλά υποσχόμενη χώρα στο πιο σκοτεινό μέρος της Ευρώπης”, σχολίασε ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Τίμπο Σάνι, καλώντας τους Ούγγρους να κινητοποιηθούν για “να διώξουν τη δικτατορία” του συντηρητικού πρωθυπουργού.

    Το νέο σύνταγμα, που υιοθετήθηκε χάρη στην πλειοψηφία των δύο τρίτων που έχει στο κοινοβούλιο το κόμμα Fidesz του Όρμπαν, έχει προκαλέσει τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία. Οι επικριτές του καταγγέλουν ότι το νέο σύνταγμα περιορίζει τις εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, απειλεί τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και βάζει τέλος στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε