Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μεγάλο κύμα προσφύγων στο Κιργιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις ταραχές στο Κιργιστάν και ζήτησε την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα καθώς και την ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

 

Αφού ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κιργιστάν τα 15 μέλη του ΣΑ “καταδίκασαν τις επαναλαμβανόμενες βίαιες ενέργειες” και ζήτησαν να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα, όπως ανέφερε ο πρεσβευτής του Μεξικού, Κλοντ Χέλερ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου.
 
Οι εκπρόσωποι των 15 χωρών-μελών του ΣΑ επισήμαναν επίσης ότι είναι ανάγκη “να υποστηριχθεί κατεπειγόντως η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας” στο Κιργιστάν.

Τα βίαια επεισόδια στο Κιργιστάν ξεκίνησαν με πέντε συντονισμένες επιθέσεις, έλαβαν γρήγορα εθνοτικό χαρακτήρα και υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου, προειδοποίησε στο μεταξύ το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εκτίμηση προκύπτει από αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, περιλαμβανομένων μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, στην Ος και την Τζαλαλαμπάντ.

 
Την ίδια ώρα, οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν τον νεώτερο γιο του έκπτωτου προέδρου του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, μεταδίδει το κιργιζικό πρακτορείο ειδήσεων Αkipress στην ιστοσελίδα του.
 
Ο Μαξίμ Μπακίγεφ συνελήφθη μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Φάρνμποροου στη νότιο Αγγλία, δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιργιστάν Κενεσμπέκ Ντουσιμπάγεφ σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, τονίζει το πρακτορείο.
 
Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση θα απαιτήσει την έκδοσή του. Οι μεθοριακές υπηρεσίες και το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις.
 
Τον περασμένο μήνα η Ιντερπόλ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Μπακίγεφ από περιφερειακό δικαστήριο της Μπισκέκ για απάτη.
 
Ανθρωπιστική τραγωδία στην Κιργιζία με 100.000 Ουζμπέκους πρόσφυγες να έχουν συρρεύσει στα σύνορα, αναζητώντας ασφάλεια μακριά από πλήθη Κιργίζιων που τους επιτίθενται. Περιφερειακός οργανισμός υπό τη Ρωσία θα συνδράμει τη μεταβατική κυβέρνηση της Κιργιζίας να καταστείλει την εθνοτική βία, αλλά επί του παρόντος δεν στέλνει στρατιωτική δύναμη.
 
Οι χειρότερες εθνοτικές συγκρούσεις της τελευταίας 20ετίας στην Κιργιζία έχουν αφήσει τη νότια πόλη Ος στις στάχτες, αναγκάζοντας εκατοντάδες Ουζμπέκους να τραπούν σε φυγή προς τη μεθόριο για να γλιτώσουν. Η πόλη Ος απέχει πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, όπου έχουν περάσει ήδη δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
 
Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 124 νεκρούς και 1.500 τραυματίες. Ωστόσο, ο ηγέτης της κοινότητας των Ουζμπέκων στην Κιργιζία ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 200 Ουζμπέκοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 100.000 έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα.
 
Η ουζμπεκική κυβέρνηση απηύθυνε τη Δευτέρα δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση με τους δεκάδες χιλιάδες πεινασμένους και φοβισμένους πρόσφυγες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε