Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μεγαλώνει το προβάδισμα των Συντηρητικών στη Βρετανία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το 33% θεωρούν ότι οι Εργατικοί έχουν τις πιο σωστές ιδέες για την έξοδο από την ύφεση.

Το Συντηρητικό κόμμα διηύρυνε την διαφορά του από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις στις 13 εκατοστιαίες μονάδες, ή 4% από τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα της ComRes η οποία δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο. Η έρευνα –η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Independent on Sunday– συνάδει με στοιχεία έρευνα του Populus που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα και δίνει στους Τόρις προβάδισμα επίσης 13 μονάδων.

Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το τρίτο κόμμα στη Βρετανία, δεν μεταβλήθηκε στην έρευνα της ComRes, μένοντας στο 29% και το 19% αντίστοιχα, ενώ οι Συντηρητικοί καταλαμβάνουν 42%.

Το ποσοστό όσων είπαν ότι θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα, πέραν των τριών μεγαλύτερων, μειώθηκε κατά 4%. Τα στοιχεία και οι προβολές αναλυτών με βάσει αυτά καταδεικνύουν ότι οι Τόρις οδεύουν προς το να εξασφαλίσουν πλειοψηφία 70 εδρών στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ComRes.

Το 33% των 1.005 ανθρώπων που ερωτήθηκαν τηλεφωνικά από την 13η ως την 14η Ιανουαρίου συμφώνησαν πως οι Εργατικές έχουν “τις σωστές ιδέες για να βγει η Βρετανία από την ύφεση”, ενώ το 59% διαφώνησε.

Οι αντιδικίες των δύο κομμάτων σχετικά με το πώς πρέπει να μειωθεί το χρέος της Βρετανίας –μέσω περικοπών των κρατικών δαπανών, υψηλότερων φόρων ή μείωσης του δανεισμού– κυριαρχούν μέχρι στιγμής στις απαρχές της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι Συντηρητικοί λένε ότι σχεδιάζουν να αρχίσουν να μειώνουν το έλλειμμα παίρνοντας δραστικά μέτρα εντός 2010 για να εξασφαλίσουν την “πίστη” στη Βρετανική οικονομία, ενώ οι Εργατικοί προειδοποιούν ότι εάν καταργηθούν τα πακέτα στήριξης της οικονομίας, αυτό θα μπορούσε να σαμποτάρει την έξοδο από την οικονομική κρίση. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν, αντίθετα, ότι το προβάδισμα των Τόρις μειώνεται και ίσως κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα να μην εξασφαλίσει ευρεία απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως ο Νικ Κλεγκ, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αποδειχθεί ο κριτής της πολιτικής ισορροπίας.

Πάντως 64% των ερωτηθέντων από την ComRes δεν θεωρούν ότι ο Κλεγκ είναι ικανότερος πολιτικός ηγέτης είτε από τον ηγέτη των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν ή από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντέιβιντ Κάμερον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε