Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μείωση 5% στους μισθούς των υπουργών… της Βρετανίας!

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. ΦΩΤΟ REUTERS
Ούτε μία εβδομάδα δεν έχει περάσει που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Ντέιβιντ Κάμερον στην Βρετανία και κόβει τους μισθούς των υπουργών του. Σε αντίθεση με…άλλες χώρες!

 

Η πρώτη απόφαση που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελευθέρων ήταν να μειώσει κατά 5% τις οικονομικές απολαβές των υπουργών, ως πρώτο βήμα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, που ξεπερνά το 11% του ΑΕΠ, κατά 6 δισ. λίρες το τρέχον οικονομικό έτος. Κάτι που φυσικά δεν έγινε στην χώρα μας που το έλλειμμα έχει φτάσει μέχρι τον ουρανό.
 
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε τις μειώσεις μισθών από τον… εαυτό του: οι ετήσιες απολαβές του θα διαμορφωθούν στις 142.500 λίρες, από 150.000 που έπαιρνε ο Γκόρντον Μπράουν.
 
Με τη μείωση 5% που αποφασίστηκε, οι υπουργοί θα παίρνουν ετησίως γύρω στις 135.000 λίρες (157.250 ευρώ)- πολύ υψηλές αποδοχές για τη Βρετανία.
 
Στόχος της απόφασης η εξοικονόμηση περίπου 3 εκατ. λιρών από το σύνολο των μισθών του Υπουργικού Συμβουλίου, σε βάθος πενταετίας.
 
Κατά τα άλλα, τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν μάλλον συνηθισμένα για έναν τόσο ασυνήθιστο για τα βρετανικά κοινοβουλευτικά ήθη κυβερνητικό συνασπισμό: κατά τη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε, με την προσθήκη μερικών ακόμη υφυπουργών – ορισμένοι προέρχονται από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες- η εικόνα της νέας κυβέρνησης, ενώ μετά τα πέρας της οι περισσότεροι υπουργοί δήλωσαν ενθουσιασμένοι με το «πνεύμα συνεργασίας και κοινού σκοπού».
 
Ολοι βεβαίως περιμένουν τις οικονομικές αποφάσεις της κυβέρνησης, και ιδιαίτερα τον νέο νόμο-πλαίσιο για τις τράπεζες που, όπως γράφεται, μάλλον θα περιλαμβάνει έκτακτη τραπεζική εισφορά για ένα ή δύο χρόνια (μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των Φιλελευθέρων), ενίσχυση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Αγγλίας και ίσως τον διαχωρισμό των επενδυτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών από τις εμπορικές- κάτι που αν γίνει, θα αλλάξει για πάντα τον τραπεζικό χάρτη της Βρετανίας.
 
Στο Υπουργικό Συμβούλιο μετέχουν εκτός από τον αρχηγό των Φιλελεύθερων, τέσσερα μέλη του κόμματος: ο Βινς Κέιμπλ θα εποπτεύει τον τομέα των Επιχειρήσεων και των Τραπεζών· ο Ντείβιντ Λος είναι υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Τζορτζ Οσμπορν · υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέλαβε ο Κρις Χιουν · υπουργός για θέματα Σκωτίας είναι ο Ντάνι Αλεξάντερ.
 
Περίπου ένας στους δύο εκλεγμένους βουλευτές των Φιλελεύθερων θα λάβει στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο μικρότερης σημασίας θέσεις, ενώ αρκετοί από τους Συντηρητικούς θήτευσαν στις αντίστοιχες θέσεις του σκιώδους συμβουλίου.
 
Σε δηλώσεις τους, οι νέοι υπουργοί έσπευσαν να δώσουν ένα περίγραμμα της κυβερνητικής πολιτικής. Η νέα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι τόνισε ότι θα ακυρώσει το σχέδιο για την έκδοση νέων ταυτοτήτων αλλά θα διατηρήσει το σχέδιο για δημιουργία τράπεζας DΝΑ για τους καταδικασμένους για ποινικά αδικήματα και επίσης θα θέσει ετήσιο όριο στον αριθμό των μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.
 
Ακόμη ο νέος υπουργός Υγείας Αντριου Λάνσλεϊ ανακοίνωσε περικοπές στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, ενώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ φθάνει σήμερα στην Ουάσιγκτον – όπου η δήλωσή του ότι η συμμαχική κυβέρνηση θέλει μια «στενήα λλά όχι δουλοπρεπή» σχέση με τις ΗΠΑ ήδη προκαλεί αντιδράσεις- για συζητήσεις με την αμερικανική ηγεσία όπου αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το καυτό θέμα του πολέμου στο Αφγανιστάν.
 
Τόσο ο Ντέιβιντ Κάμερον όσο και ο Νικ Κλεγκ στηρίζουν την αποστολή στο Αφγανιστάν, ωστόσο ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ευελπιστεί να αποσύρει τα βρετανικά στρατεύματα από τη χώρα εντός πενταετίας, και ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχει δηλώσει πρόσφατα ανήσυχος για τις αυξανόμενες απώλειες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε