Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μειώθηκαν τα επικίνδυνα προϊόντα που έρχονται στην Ε.Ε.

Μειώθηκαν τα επικίνδυνα προϊόντα που έρχονται στην Ε.Ε.

 Μείωση των επικίνδυνων προϊόντων τα οποία φτάνουν στην αγορά της ΕΕ καταγράφει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, χάρη στη αυξημένη αποτελεσματικότητα του συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση προϊόντων καταναλωτή («RAPEX»), τα προϊόντα αυτά εντοπίζονται νωρίτερα και αποτελεσματικότερα, αποσύρονται δε ταχύτερα από την αγορά της ΕΕ. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει σειρά ενεργειών, όπως τις προσπάθειες για την αποσόβηση των κινδύνων στην πηγή τους, καλύτερη διαχείριση των κινδύνων και στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών της ΕΕ, ιδίως των τελωνειακών αρχών, για τον εντοπισμό των κινδύνων στο σημείο εισόδου.

Ο αρμόδιος για την πολιτική σε θέματα υγείας και καταναλωτών επίτροπος Τζον Νταλί δήλωσε: «Το γεγονός ότι στην αγορά της ΕΕ εισέρχονται λιγότερα επικίνδυνα προϊόντα αποτελεί ευχάριστη είδηση για τους καταναλωτές. Όμως πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και να επιλύουμε κάθε πρόβλημα ασφάλειας που τίθεται από νέα προϊόντα αμέσως μόλις ανακύπτει. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η οικοδόμηση του συστήματος «συνεχούς επιφυλακής» με την ενίσχυση της συνεργασίας εδώ στην ΕΕ και με την αναβάθμιση της συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους παραμένει βασική προτεραιότητα».

Αναλυτικότερα, από την έκθεση προκύπτει ότι η Κίνα εξακολουθεί να είναι η υπ’ αριθμόν 1 χώρα σε αριθμό κοινοποιήσεων για επικίνδυνα προϊόντα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ των κοινοποιήσεων RAPEX, με μείωση όμως του ποσοστού της από 58% το 2010 σε 54% το 2011. Το 19% των κοινοποιήσεων (293 κοινοποιήσεις) ήταν για προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης. 15% ήταν από άλλες χώρες. 8% ήταν άγνωστης προέλευσης (σε σύγκριση με 23% το 2004).

Τα επικίνδυνα προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης, που ήταν αντικείμενο των 293 κοινοποιήσεων, περιελάμβαναν 44 προϊόντα γαλλικής προέλευσης , 43 προϊόντα γερμανικής προέλευσης και 32 προϊόντα ιταλικής προέλευσης .

Σημειώνεται ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στο σύστημα RAPEX εντοπίζοντας και προειδοποιώντας για νέα επικίνδυνα προϊόντα και εξασφαλίζοντας τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την παρακολούθησή τους. Οι χώρες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ήταν η Ισπανία (189 κοινοποιήσεις), η Βουλγαρία (162 κοινοποιήσεις), η Ουγγαρία (155 κοινοποιήσεις), η Γερμανία (130 κοινοποιήσεις) και το Ηνωμένο Βασίλειο (105 κοινοποιήσεις). Οι κοινοποιήσεις που έστειλαν οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 47% όλων των κοινοποιήσεων που εστάλησαν μέσω του συστήματος για προϊόντα που εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο.

Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται τα είδη ένδυσης και τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, τα παιχνίδια και τα μηχανοκίνητα οχήματα. Τα είδη ένδυσης και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα ήταν οι συχνότερα κοινοποιούμενες κατηγορίες προϊόντων (423 κοινοποιήσεις αφορούσαν κίνδυνο ασφυξίας και ερεθισμού) και ακολούθησαν τα παιχνίδια (324 προειδοποιήσεις, κυρίως για κίνδυνο πνιγμού), τα μηχανοκίνητα οχήματα (171 προειδοποιήσεις για κίνδυνο τραυματισμού), οι ηλεκτρικές συσκευές (153 προειδοποιήσεις για κίνδυνο ηλεκτροπληξίας) και τα καλλυντικά (104 προειδοποιήσεις για επικινδυνότητα χημικών ουσιών), που, συνολικά, αντιπροσώπευαν το 74% όλων των προειδοποιήσεων για προϊόντα τα οποία εγκυμονούσαν σοβαρό κίνδυνο το 2011.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε