Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Μεξικό: 12 νεκροί – θύματα των καρτέλ ναρκωτικών

Μεξικό: 12 νεκροί – θύματα των καρτέλ ναρκωτικών

Σε κατάσταση αποσύνθεσης μέσα σε τάφους βρήκε η αστυνομία του Μεξικού 12 πτώματα τα οποία εκτιμά οτι είναι θύματα των εκτελετών των καρτέλ.

Τα πτώματα  ανακάλυψε η αστυνομία στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Κανκούν, κοντά στο αεροδρόμιο. Μάλιστα έφεραν σημάδια που καθιστούν σαφές ότι βασανίσθηκαν. 

Οι αστυνομικοί ανέσυραν τις σορούς των εννέα ανδρών και των τριών γυναικών από τάφους σε μια περιοχή 3 χλμ. από το Κανκούν, κι εκτίμησαν ότι ενδέχεται να βρεθούν κι άλλα πτώματα. “Πέθαναν από ασφυξία. Βρέθηκαν με τα χέρια και τα πόδια δεμένα και σημάδια βασανιστηρίων. Σε τουλάχιστον τρεις σορούς είχε χαραχθεί το γράμμα Z στα στήθη”, δήλωσε ο Φρανσίσκο Αλόρ, αξιωματούχος στην πολιτεία Κιντάνα Ρου. Το γράμμα Z αποτελεί σύμβολο της ομάδας εκτελεστών του ισχυρού καρτέλ του Κόλπου, που μετεξελίχθηκε σε αυτόνομη συμμορία, των Zetas.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η αστυνομία είχε ανακαλύψει άλλες 6 σορούς σε σπηλιά κοντά στο Κανκούν, στα στήθη των οποίων είχε επίσης χαραχθεί το Z. Άλλες 55 σοροί είχαν βρεθεί σε κρυφό τάφο σε ορυχείο στο Τάσκο.

Υπενθυμίζεται οτι ο συντηρητικός πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον “πόλεμο” στα καρτέλ των ναρκωτικών στα τέλη του 2006, κινητοποιώντας το στρατό. Έκτοτε έχει ξεσπάσει ένας πολυμέτωπος πόλεμος, μεταξύ των συμμοριών για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς ναρκωτικών με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ των συμμοριών και των δυνάμεων ασφαλείας. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 25.000. Ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ένας από τους αιματηρότερους μήνες στην μεξικάνικη εκδοχή του “πολέμου κατά των ναρκωτικών” ως σήμερα.

Τον περασμένο Μάιο, ο δήμαρχος του Κανκούν καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος και μια σειρά από άλλα κακουργήματα που σχετίζονταν με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Έγινε, έτσι, ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έχουν καταδικαστεί στη χώρα για τέτοιες υποθέσεις.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε