Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μεξικό: Συνέλαβαν ιδρυτικό στέλεχος των Zetas

ΦΩΤΟ REUTERS

Παρά τη σύλληψη του Φλάβιο Μέντες Σαντιάγο, πάντως, το λουτρό αίματος στο Μεξικό συνεχίζεται και ακόμη 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυρών στρατού και συμμοριών.

Ο 35χρονος Μέντες Σαντιάγο, γνωστός και ως «Ελ Αμαρίγιο είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς στο Μεξικό και έχει προσφερθεί αμοιβή 1,25 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Συνελήφθη τη Δευτέρα στη Βίγια Έτλα, στη νότια μεξικανική πολιτεία Οαχάκα, μαζί με έναν από τους σωματοφύλακές του.

Φέρεται να συντόνιζε το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την εμπορία ανθρώπων στο νότιο Μεξικό, σύμφωνα με το Ραμόν Εδουάρδο Πεκένιο, επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Οι Zetas ιδρύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από αποστάτες των ειδικών δυνάμεων των στρατών του Μεξικού και της Γουατεμάλας. Αρχικά δρούσαν ως εκτελεστές για λογαριασμό του καρτέλ του Κόλπου.

Πριν από περίπου ένα χρόνο σημειώθηκε η βίαιη κι ιδιαίτερα αιματηρή, ρήξη τους και τώρα οι Zetas, των οποίων ηγείται ο Εριμπέρτο Λασκάνο, δρουν ανεξάρτητα. Επιδίδονται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών και σάρκας, απαγωγές, εκβιασμούς, κλοπές καυσίμων κ.λπ. αδικήματα.

Νέες αιματηρές συμπλοκές

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια βιομηχανική πολιτεία Νουέβο Λεόν. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μάχη «ανάμεσα στο στρατό και κακοποιούς στο Μοντερέι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χόρχε Ντομένε, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πολιτεία.

Σχεδόν 35.000 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο στο πλαίσιο του λεγόμενου “πολέμου των ναρκωτικών” τον οποίο είχε κηρύξει ο συντηρητικός Μεξικάνος πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν το 2006.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε