Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μεξικό: τουλάχιστον 160 νεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

Μεξικό: τουλάχιστον 160 νεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

Τουλάχιστον 160 οι νεκροί και αγνοούμενοι στο Μεξικό, από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα. Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν σήμερα τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ένα χωριό στο νότιο Μεξικό, μεγάλο μέρος του οποίου έχει καταπλακωθεί από τόνους λάσπης, με αποτέλεσμα 68 άνθρωποι να αγνοούνται.

Έπειτα από τις καταρρακτώδεις βροχές, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις της τελευταίας εβδομάδας, οι αρχές υπολογίζουν ότι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται τουλάχιστον 160 άνθρωποι συνολικά σε όλη τη χώρα.

Σε όλη τη χώρα, «ως αυτή τη στιγμή, καταμετράμε 97 νεκρούς» στις ανατολικές και στις δυτικές ακτές του Μεξικού, ανακοίνωσε χθες ο Λουίς Φελίπε Πουέντε, εθνικός συντονιστής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, στο τηλεοπτικό δίκτυο Foro TV.

Οι δύο καταιγίδες που έπληξαν και τα δύο τμήματα της χώρας και, για λίγο, είχαν φτάσει στο βαθμό του κυκλώνα, πριν αποδυναμωθούν αφού έφθασαν πάνω από την ξηρά, έπληξαν συνολικά 200.000 ανθρώπους, ενώ 50.000 απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο πρόεδρος του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη ΓΣ του ΟΗΕ, για να συντονίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το Γκερέρο είναι η πολιτεία η οποία επλήγη περισσότερο από τις συνέπειες του κυκλώνα «Μανουέλ», ο οποίος έφθασε χθες το πρωί στις βορειοδυτικές ακτές του Μεξικού, στην πολιτεία Σιναλόα, πριν υποβαθμιστεί αργότερα σε τροπική καταιγίδα.

Στα τέλος της περασμένης εβδομάδας, η χώρα επλήγη ταυτόχρονα από την καταιγίδα «Μανουέλ» στα δυτικά, που ενισχύθηκε αργότερα, και τον κυκλώνα «Ίνγκριντ» στα ανατολικά. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο χαρακτηρίστηκε σπάνιο από μετεωρολόγους, προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις, που πλημμύρισαν σπίτια, απέκοψαν δρόμους, γέφυρες και προκάλεσαν δεκάδες θανάτους.

Στο χωριό Λα Πιντάδα, τα σωστικά συνεργεία αναγκάστηκαν να διακόψουν για ώρες τις προσπάθειές τους, λόγω των φόβων ότι η βροχή που συνεχιζόταν θα προκαλούσε νέα κατολίσθηση.

Θρίλερ με ελικόπτερο

Στο μεταξύ, χθες βράδυ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχασαν κάθε επαφή με ένα ελικόπτερο που μετέφερε κατοίκους από το χωριό Λα Πιντάδα σε ασφαλέστερο σημείο.

Αφού ολοκλήρωσε μια πτήση, κατά την οποία διέσωσε τους πλημμυροπαθείς και ενώ επέστρεφε στο Λα Πιντάδα με τρία μέλη πληρώματος, «χάσαμε την επαφή» με το ελικόπτερο αυτό, είπε ένας αξιωματικός των συνεργείων διάσωσης στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa.

Φόβοι για μεγάλη αύξηση του αριθμού των θυμάτων

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα ενδέχεται να αυξηθεί πολύ. Σύμφωνα με μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γκερέρο, είναι αδύνατη η επικοινωνία με «εκατοντάδες κοινότητες ιθαγενών, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών». Η οργάνωση αυτή κατήγγειλε την έλλειψη συντονισμού των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών.

Να σημειωθεί ότι στο διάσημο τουριστικό θέρετρο Ακαπούλκο, από το οποίο εξακολουθεί να είναι αδύνατο να φύγει κανείς οδικώς, η απομάκρυνση των δεκάδων χιλιάδων τουριστών που παγιδεύτηκαν στην πόλη συνεχιζόταν με αεροσκάφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα χτύπησαν το Μεξικό τυφώνας και τροπική καταιγίδα!

8 νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στο Κολοράντο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε