Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Μέλος και νεοναζιστικής οργάνωσης ο δολοφόνος της Jo Cox

Μέλος και νεοναζιστικής οργάνωσης ο δολοφόνος της Jo Cox

Μετά την αποκάλυψη για σχέσεις του Τόμας Μέιρ, του ανθρώπου που έκοψε άγρια και άδικα το νήμα της ζωής της Βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ, με ακροδεξιάς οργάνωσης στη Βρετανία, έρχεται κι εκείνη για δεσμούς με ναζιστική οργάνωση στις ΗΠΑ! Η Βρετανία και η παγκόσμια κοινή γνώμη παραμένει σοκαρισμένη από την πολιτική δολοφονία της 41χρονης Κοξ, βουλευτή των Εργατικών και υπέρμαχου της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και όχι μόνο ο 52χρονος άνδρας, που έχει συλληφθεί για τη δολοφονική επίθεση στην Κοξ το μεσημέρι της Πέμπτης (16.06.2016) στην πόλη Μπίρλστολ κοντά στο Λιντς, είχε δεσμούς με Αμερικανούς νεοναζί αλλά τον χαρακτηρίζουν και αφοσιωμένο υποστηρικτή τους!

Η οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων Southern Poverty Law Center υποστήριξε ότι ο Μέιρ ήταν «αφοσιωμένος υποστηρικτής» νεοναζιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με βρετανικά μέσα ο 52χρονος έχει μακρά ιστορία ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό».

«Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της. Αναφέρει μάλιστα ότι ο δολοφόνος της Κοξ είχε αγοράσει από την νεοναζιστική οργάνωση οδηγίες, το 1999, για το πως να κατασκευάσει ένα πιστόλι. Σημειώνεται πως αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως ο 52χρονος πυροβόλησε την βουλευτή των Εργατικών με κάτι που έμοιαζε με αυτοσχέδιο όπλο!

Σύμφωνα με την Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ δαπάνησε περισσότερα από 620 δολάρια (550€) για να αποκτήσει κείμενα της “Εθνικής Συμμαχίας” αλλά και οδηγίες για το πως να κατασκευάσει ένα όπλο με υλικά που μπορεί κανείς να αγοράσει από ένα οποιοδήποτε κατάστημα!

Η “Εθνική Συμμαχία” των ΗΠΑ είναι μια νεοναζιστική οργάνωση που ζητά να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι! Η National Alliance ιδρύθηκε από τον William Pierce, έναν πρώην καθηγητή φυσικής, συγγραφέα του ρατσιστικών μυθιστορημάτων, ένα εκ των οποίων είναι το The Turner Diaries, που περιγράφει την ιστορία ενός λευκού άνδρα που μάχεται σε έναν φυλετικό πόλεμο και το οποίο (μυθιστόρημα) ίσως να ήταν η έμπνευση για βομβιστή της Οκλαχόμα Timothy McVeigh.

Τα κίνητρα που όπλισαν το χέρι του Μέιρ και τον οδήγησαν στη δολοφονία της Τζο Κοξ παραμένουν άγνωστα. Οι αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες πως τη στιγμή της επίθεσης φώναζε «Πρώτα η Βρετανία» οδήγησαν στην εκτίμηση πως τα κίνητρά του ήταν πολιτικά και συνδέονταν με το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η άτυχη Τζο Κοξ με τον σύζυγό της και τις δυο κορούλες της κατά τη ναυμαχία στον Τάμεση υπέρ του Bremaim - Φωτογραφία Reuters

Σύμφωνα με τον Independent, ο Μέιρ υπήρξε μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης στο Λονδίνο, που για πολλά χρόνια στήριζε την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, είχε γραφτεί στο Springbok Club, μια οργάνωση που υπερασπιζόταν το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Ο αδερφός του Σκοτ Μέιρ, πάντως, υποστήριξε ότι ο 52χρονος έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή. «Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι και τόσο πολιτικοποιημένος», δήλωσε ο Σκοτ Μέιρ στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αλλά δεχόταν βοήθεια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Τόμας Μερ είχε ψυχολογικά προβλήματα και είχε απευθυνθεί σε κάποια θεραπευτικά γκρουπ. Μέσω αυτών προσέφερε εθελοντική εργασία σε κάποιο τοπικό πάρκο. Μάλιστα σε δηλώσεις του σχετικά με την προσφορά του, σε τοπική εφημερίδα έλεγε: “Μπορώ ειλικρινά να πω ότι μου έχει κάνει περισσότερο καλό από όλη την ψυχοθεραπεία του κόσμου. Πολλοί που υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες απομονώνονται και αποσυνδέονται από την κοινωνία, ενώ νιώθουν άχρηστοι από την μακροχρόνια ανεργία. Όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται με την εθελοντική εργασία”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, splcenter.org, Independent

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε