Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Μέρκελ: Η Ελλάδα να τηρήσει του όρους – Η συνέντευξή της στο ZDF πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Μέρκελ: Η Ελλάδα να τηρήσει του όρους – Η συνέντευξή της στο ZDF πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Από την Έκθεση της τρόικας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα εξαρτηθούν και τα μελλοντικά βήματα, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας, κατά την διάρκεια της «θερινής συνέντευξης» που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Σε ό,τι αφορά την «οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων», η οποία δίδεται στην Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι θεωρεί “υψηλό αγαθό” την τήρηση των δεσμεύσεων και για μια ακόμη φορά υποστήριξε την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανέφερε δε ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελεί βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι σε συγκεκριμένα σημεία θα πρέπει να δοθεί στις Βρυξέλλες ακόμη μεγαλύτερη εξουσία για επιβολή κυρώσεων, όταν ένα κράτος-μέλος δεν τηρεί τους κανόνες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επαναβεβαίωσε τη σθεναρή συμπεριφορά που θα τηρεί έναντι των μελών της ευρωζώνης, που ζητούν οικονομική βοήθεια, παρά την όποια οπισθοχώρηση έκανε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

“Κάθε απόπειρα να δηλώσουμε ‘ας είμαστε αλληλέγγυοι αλλά χωρίς κανέναν έλεγχο κανένα αντάλλαγμα’, κάθε απόπειρα λοιπόν σε ό,τι με αφορά δεν θα είναι τυχερή, δεν θα είναι τυχερή όσον αφορά τη Γερμανία”, τόνισε η κα Μέρκελ μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Αναφορικά με την Ισπανία, δήλωσε ότι “η ισπανική κυβέρνηση προδήλως είναι ο εγγυητής των βοηθειών στα πλαίσια του προγράμματος για την Ισπανία”, ενώ επέμεινε ότι “δεν ελήφθη καμία απόφαση” περί πιθανής τροποποίησης των κανόνων, που αφορούν τις εγγυήσεις τέτοιων βοηθειών στη διάρκεια του ίδιου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Πέμπτη 19 Ιουλίου σε έκτακτη συνεδρίαση η Κάτω Βουλή στο Βερολίνο θα ασχοληθεί με το θέμα της οικονομικής βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας –έως του ποσού των 100 δισ. ευρώ.

Στην ίδια συνέντευξη η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε “την Ελλάδα να σεβαστεί τις συμφωνίες, που συνήψε με την τρόικα των πιστωτών (ΕΕ,ΔΝΤ,ΕΚΤ)”.

“Ο σεβασμός των δεσμεύσεων είναι αγαθό πολύ υψηλό”, υπογράμμισε, αναφέροντας ότι θα αναμένει την έκθεση που θα συντάξει η τρόικα, αφού επανέλθει προσεχώς στην Αθήνα, πριν να τοποθετηθεί ως προς την επανάληψη της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λέει ο σύμβουλος της Μέρκελ για τις θυσίες των Ελλήνων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε