Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μέρκελ: “Η ανταγωνιστικότητα των χωρών της ΕΕ δημιουργεί πρόβλημα και όχι το ευρώ”

REUTERS
REUTERS
Η ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών της ΕΕ δημιουργεί πρόβλημα και όχι το ευρώ, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ. Υποστηρίζει την υποψηφιότητα Λαγκάρντ για το ΔΝΤ.
Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως το ευρώ είναι “ένα σταθερό νόμισμα” αλλά ορισμένες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να αντιμετωπίσουν το “πρόβλημα ανταγωνιστικότητας” που παρουσιάζουν.
 
“Θα σας το πω ξεκάθαρα: δεν έχουμε πρόβλημα με το ευρώ”, τόνισε η καγκελάριος από την Σιγκαπούρη όπου συμμετέχει σε φόρουμ. “Είναι ένα σταθερό νόμισμα, ειδικά αν κοιτάξουμε την ισοτιμία του σε σχέση με το δολάριο”, πρόσθεσε.
 
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε αντίθετα πως ορισμένες χώρες της ευρωζώνης έχουν “πρόβλημα ανταγωνιστικότητας”.
 
Η κ. Μέρκελ είπε επίσης ότι υποστηρίζει την γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του επόμενου γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι αντίθετη, στο μέλλον, τη θέση αυτή να καταλαμβάνουν μη ευρωπαίοι υποψήφιοι.
 
Η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τις αναδυόμενες χώρες να εξετάσουν αντικειμενικά την υποψηφιότητα της Λαγκάρντ.
 
Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Ογκουστίν Κάρστενς έχουν επιβεβαιώσει μέχρι σήμερα την υποψηφιότητά τους.
 
“Αν εξετάσουμε την προσωπικότητά της, η Κριστίν Λαγκάρντ, ως υπουργός Οικονομικών, έχει εξαιρετική φήμη σε όλον τον κόσμο. Παρουσιάζει έναν ιδανικό συνδυασμό οικονομικής και πολιτικής εμπειρίας”, συμπλήρωσε η Μέρκελ.
 
Το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει το αργότερο μέχρι της 17 Μαρτίου τον κατάλογο με τους υποψήφιους διαδόχους του Ντομινίκ Στρος-Καν.
 
Οι πέντε μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες–τα μέλη της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική)–εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα έντονες αντιρρήσεις για την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης του ΔΝΤ από έναν Ευρωπαίο.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε