Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Μέρκελ: Κάθετα αντίθετη για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις για να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε εφικτή ούτε νόμιμη.

“Νομίζω ότι αν το κάναμε, θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε το φαινόμενο του ντόμινο που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για το νομισματικό μας σύστημα”, είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ είπε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε για να λάβει δάνεια έκτακτης ανάγκης.

Η αποχώρηση από την ευρωζώνη είναι αδύνατη από νομική άποψη, τόνισε. “Το θεωρώ πολιτικά σωστό να αφήσουμε όλες τις χώρες της ευρωζώνης να είναι μέλη”, σημείωσε, απορρίπτοντας εκκλήσεις από μερικούς από τους υποστηρικτές της, να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση.

Το Κοινοβούλιο της Γερμανίας αναμένεται την εβδομάδα αυτή να ξεκινήσει τη συζήτηση σχετικά με τους πόρους που θα ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Την Τετάρτη, αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Καρλσρούης για τη νομιμότητα του περυσινού πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις πιο αδύναμες ανάμεσά τους, διαβεβαίωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η στρατηγική αυτή ενέχει βεβαίως κινδύνους, αλλά δεν υπάρχει κάποια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε αυτήν.

“Τα μέλη της ευρωζώνης οφείλουν και θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν τη συλλογική οικονομική υποστήριξή τους σε αυτούς που βρίσκονται αποκομμένοι από τις χρηματαγορές, δίδοντάς τους το χρόνο να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους”, γράφει ο υπουργός σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

“Η στρατηγική αυτή ενέχει κινδύνους”, συνεχίζει ο Σόιμπλε, “όμως η εναλλακτική της, η οποία θα επέτρεπε στην κρίση να διαδοθεί στη ζώνη του ευρώ και θα απειλούσε το ευρώ στο σύνολό του, θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνη”.

Διαβάστε επίσης:

Σκοτώνονται στη Γερμανία για να μας διώξουν από το ευρώ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε