Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Μέρκελ: Θέλει να συναντηθεί με τον Μακρόν πριν τις εκλογές

Μέρκελ: Θέλει να συναντηθεί με τον Μακρόν πριν τις εκλογές

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είναι έτοιμη να συναντηθεί με τον ανεξάρτητο, κεντρώο υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών και οι δύο πλευρές συζητούν ποια θα ήταν η προσφορότερη ημερομηνία, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Μακρόν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει τις εκλογές, εφόσον καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, δεν κατάφερε να συναντηθεί με την Μέρκελ όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο τον περασμένο μήνα. Στις αρχές της εβδομάδας ωστόσο πήγε στο Λονδίνο για συνομιλίες με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη κάποια ημερομηνία, όμως εκτιμάται ότι η συνάντηση της Μέρκελ με τον Μακρόν θα γίνει εντός του Μαρτίου. Το 2012 η Μέρκελ είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ – που τελικά κέρδισε τις εκλογές – πιεζόμενη από τον απερχόμενο, συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ορισμένοι σύμβουλοί της αργότερα σημείωσαν ότι η απόφαση αυτή ήταν λανθασμένη.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, επισκέφθηκε το Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της αργομισθίας της συζύγου του από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaine.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν, που πλέον στηρίζεται και από τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού, θα κερδίσει τον Φιγιόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου και θα βρεθεί αντιμέτωπος στον δεύτερο γύρο, δύο εβδομάδες αργότερα, με την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι η Λεπέν θα ηττηθεί στον δεύτερο γύρο, όποιος και από τους δύο και αν βρεθεί απέναντί της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε