Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μέρκελ: «Βαθιά πληγή» η ήττα σε Βάδη-Βυτεμβέργη – «Τ’ άκουσε» για τα καλά, αλλά δε σχεδιάζει ανασχηματισμό

ΦΩΤΟ REUTERS

Η ήττα στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, για πρώτη φορά ύστερα από 58 ολόκληρα χρόνια μόνο οδυνηρή θα μπορούσε να είναι για την Άγκελα Μέρκελ.

Και η καγκελάριος της Γερμανίας δεν είχε κανένα πρόβλημα να το παραδεχτεί. Το πιο πλούσιο κρατίδιο της χώρας και «κάστρο» των Χριστιανοδημοκρατών «έπεσε» και η Μέρκελ, στο πρώτο της σχόλιο μετά την ήττα, έκανε λόγο για «οδυνηρό» αποτέλεσμα.

«Χάσαμε την πλειοψηφία εκεί και αυτό είναι οδυνηρό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Μέρκελ. «Είναι μια βαθιά πληγή στην ιστορία της Βάδης-Βυρτεμβέργης καθώς επίσης και στην ιστορία του CDU (Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος). Ο πόνος από αυτήν την απώλεια δεν θα περάσει σε μια μέρα. Όλοι πρέπει να δουλέψουμε, αρκετό καιρό, για να ξεπεράσουμε τον πόνο από αυτήν την ήττα», επισήμανε.

Στο εσωτερικό του κόμματος της Μέρκελ πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας κατά της καγκελαρίου. Για την ώρα, πάντως, η Μέρκελ δε σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ενόχληση για την πολιτική της Μέρκελ που οδήγησε στην ήττα υπάρχει και στους κόλπους της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, του αδελφού βαυαρικού κόμματος του CDU για το «οδυνηρό» εκλογικό αποτέλεσμα. Επισήμως, όμως, οι Συντηρητικοί «στέκονται ενωμένοι πίσω από την Άνγκελα Μέρκελ», όπως τόνισε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Χέρμαν Γκρέε, γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως, υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις δυσαρέσκειας μέσα στον συντηρητικό συνασπισμό, με ένα εξέχον μέλος της CDU να την επικρίνει για την στροφή της στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας. «Αυτό έσπασε τη ραχοκοκαλιά της CDU», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην ηγέτης της CDU στο κοινοβούλιο που παραμερίσθηκε από την Μέρκελ όταν αυτή έγινε καγκελάριος. «Όποιος επωφελείται από ένα κύμα πανικού, δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν πνιγεί απ’ αυτό», πρόσθεσε.

Μέλη του βαυαρικού αδελφού κόμματος της CDU, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), την κατηγόρησαν επίσης για την εκλογική ήττα, επικρίνοντας τις κυβερνητικές πολιτικές για την Ευρώπη, τους φόρους και την ενέργεια.

Την ίδια ώρα, το εθνικό συμβούλιο του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, συνεδρίασε εν μέσω αιτημάτων για να παραιτηθούν μερικοί από τους ανώτερους αξιωματούχους του.

Ο Βεστερβέλε αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Όμως η πίεση από τη βάση του κόμματος για την αποχώρηση μερικών από τους υπαρχηγούς του αυξήθηκε, ιδιαίτερα όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε.

Στο πιο πλούσιο κρατίδιο της Γερμανίας, τώρα, η σκυτάλη θα περάσει σε κυβέρνηση συνασπισμού Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών. Μάλιστα Πράσινος θα είναι -πρώτη φορά- και ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, ο Βίνφριντ Κρέτσμαν.

Η ήττα της Μέρκελ δεν την επηρεάζει μόνο στο εσωτερικό της Γερμανίας. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ήδη ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει τώρα λιγότερη ευχέρεια για να βοηθάει μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Διαβάστε επίσης
Η Μέρκελ… βούλιαξε για τα πυρηνικά εργοστάσια!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε